Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG I BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 379130)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šilić, Ivana ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG I BAGREMOVOG MEDA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Šilić, Ivana

Marković, Ksenija

hrvatski

ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG I BAGREMOVOG MEDA

Tijekom ovog istraživanja analizirano je 20 uzoraka meda, pri čemu 10 uzoraka cvjetnog i 10 uzoraka bagremovog meda podrijetlom iz 2 regije (regija 1 - okolica Novog Marofa, regija 2 – okolica Ludbrega) varaždinskog područja, iz sezone 2009. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječna vrijednost udjela ukupnih fenola iznosi je 202, 190 ± 18, 568 mg GAE/kg meda za uzorke cvjetnog meda, te 89, 238 ± 8, 943 mg GAE/kg meda za uzorke bagremovog meda. Prosječna vrijednost udjela ukupnih flavonoida za uzorke cvjenog meda iznosi 5, 986± 0, 656 mg QE/100 g meda, odnosno 2, 028 ± 0, 714 mg QE/100g meda za uzorke bagremovog meda. Prosječna vrijednost antioksidacijske aktivnosti, određene DPPH metodom i izražena kao IC50, za uzorke cvjetnog meda iznosi 14, 303 ± 3, 862 mg/mL, a za uzorke bagremovog meda 37, 206 ± 10, 075 mg/mL. Prosječna vrijednost rezultata određivanja antioksidacijske aktivnosti meda pomoću FRAP metode za uzorke cvjetnog meda iznosi 302, 825 ± 27, 297 µM Fe (II), a za uzorke bagremovog meda 89, 206 ± 20, 170μM Fe(II). Obzirom na rezultate svih istraživanih parametara, cvjetni med pokazuje viši antioksidacijski kapacitet u odnosu na bagremov med.

med; fenoli; flavonoidi; DPPH; FRAP

nije evidentirano

engleski

ANTIOXIDANT ACTIVITY OF MULTIFLORAL AND ACACIA HONEY

nije evidentirano

honey; phenolics; flavonoids; DPPH; FRAP

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

03.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija