UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA (CROSBI ID 379141)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vukičević, Darija
Marković, Ksenija
hrvatski
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 8 uzoraka kestenovog meda, netretiranih i zagrijavanih 5 minuta pri 90°C. Određen je udio ukupnih fenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječan udio ukupnih fenola u netretiranim uzorcima iznosio je 206, 26 ± 10, 90, odnosno 217, 90 ± 14, 96 mg GAE/kg u uzorcima kestenovog meda zagrijavanim 5 minuta pri 90°C. Antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom iznosila je 75, 47 ± 21, 48, a u slučaju tretiranih uzoraka 76, 91 ± 22, 88 mg/mL. FRAP vrijednost netretiranih uzoraka kestenovog meda iznosila je prosječno 283, 18±8, 20, dok je u slučaju tretiranih uzoraka prosječna FRAP vrijednost bila 253, 87 ± 7, 27 mM Fe(II) 10%-tne otopine meda. Zagrijavanje 5 minuta pri 90°C ne utječe statistički značajno (p > 0, 05) na promjene ispitivanih parametara, odnosno na antioksidacijski kapacitet kestenovog meda.
antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; med; ukupni fenoli
nije evidentirano
engleski
EFFECTS OF HEATING ON ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CHESTNUT HONEY
nije evidentirano
antioxidative activity; DPPH; FRAP; honey; phenolic content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
01.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb