UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 379142)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lež, Ena
Marković, Ksenija
hrvatski
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 30 uzoraka bagremovog meda (Varaždinska županija, sezona 2011), netretiranih, odnosno zagrijavanih 5 minuta pri 90 °C. Određen je udio ukupnih fenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječan udio ukupnih fenola u netretiranim uzorcima iznosio je 39, 5±15, 7, odnosno 37, 1±15, 4 mg GAE/kg meda u tretiranim uzorcima. Antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom u netretiranim uzorcima iznosila je 114, 1±40, 4, odnosno 155, 2±64, 7 mg mL-1 u tretiranim uzorcima. Antioksidacijska aktivnost određena FRAP metodom u netretiranim uzorcima iznosila je 42, 3±5, 3, odnosno 45, 6±4, 8 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda u tretiranim uzorcima. Istraživanjem je utvrđeno da zagrijavanje 5 minuta pri 90 °C ne utječe statistički značajno (p > 0, 05) na promjene ispitivanih parametara, odnosno na antioksidacijski kapacitet bagremovog meda.
med; antioksidacijska aktivnost; ukupni fenoli; FRAP; DPPH
nije evidentirano
engleski
CHANGES OF ANTIOXIDANT ACTIVITY IN ACACIA HONEY AFTER HEAT TREATMENT
nije evidentirano
honey; antioxidative activity; total phenolic content; FRAP; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
28.02.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb