UTJECAJ 1-BUTIL-3-METILIMIDAZOLIJEVOG ACETATA NA ANTIOKSIDATIVNE ENZIME TIJEKOM KLIJANJA JEČMA (CROSBI ID 379332)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mihaljević, Jelena
Radojčić Redovniković, Ivana
Cvjetko Bubalo, Marina
hrvatski
UTJECAJ 1-BUTIL-3-METILIMIDAZOLIJEVOG ACETATA NA ANTIOKSIDATIVNE ENZIME TIJEKOM KLIJANJA JEČMA
Ionske tekućine su definirane kao organske soli koje su pri sobnoj temperaturi u tekućem stanju. Zbog jedinstvenih svojstava, ionske tekućine se koriste kao zamjena za tradicionalna organska otapala. Sve više se upotrebljavaju u industrijskim procesima, što je potaknulo znanstvenike da ispitaju njihovu toksičnost i mogući utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš. U ovom radu ispitan je utjecaj 1-butil-3-metilimidazolijevog acetata na rast i klijanje ječma (Hordeum vulgare). Nakon 7-dnevnog uzgoja ječma pri različitim masenim koncentracijama ionske tekućine određen je stupanj inhibicije klijanja ječma te su analizirane aktivnosti antioksidativnih enzima superoksid-dismutaze (SOD), nespecifičnih peroksidaza (POD), katalaze (CAT) i askorbat-peroksidaze (APOX). Dobiveni rezultati pokazuju da 1-butil-3-metilimidazolijev acetat ima toksičan učinak na rast i klijanje ječma, pri čemu toksičnost raste s povećanjem koncentracije ionske tekućine.
ionske tekućine; toksičnost; ječam; antioksidativni enzimi
nije evidentirano
engleski
EFFECT OF 1-BUTYL-3-METHYLIMIDAZOLIUM ACETATE ON ANTIOXIDANT ENZYMES DURING THE GERMINATION OF BARLEY
nije evidentirano
ionic liquids; toxicity; barley; antioxidant enzymes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
26.06.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb