Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda (CROSBI ID 48548)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.). Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 13-20

Podaci o odgovornosti

Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka

hrvatski

Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda

Osim osvježavajućeg okusa i visoke nutritivne vrijednosti, fermentirani mliječni proizvodi posjeduju i probiotička svojstva. Važna svojstva fermentiranih proizvoda su u terapeutsko-zdravstvenim učincima na ljudsko zdravlje. U probavnom sustavu oduvijek postoje određeni mehanizmi zaštite, kao što su to dobro uravnotežena crijevna populacija, selektivna funkcija stijenke crijeva, baktericidno djelovanje želučanih i crijevnih sokova i detoksativna funkcija jetre. No, jaki fizički, kemijski i fiziološki čimbenoici mogu znatno utjecati na funkcioniranje tih mehanizama. Upravo u takvim uvijetima dolazi do izražaja blagotvorno djelovanje bakterija mliječne kiseline iz fermentiranih proizvoda, posobice djelovanje laktobacila. Današnja tehnologija proizvodnje fermentiranih proizvoda objedinjuje visoka stučna i znanstvena dostignuća. Ipak, mnoga pitanja vezana uz fermentirane proizvode, posebice uz biokemijske reakcije još uvijek nemaju odgovora.

fermentirana mlijeka, terapeutska svojstva, tehologija

nije evidentirano

engleski

Nutritional, sanitary and technological properties of fermented products

nije evidentirano

fermented milks, therapeutical effect, technolog

nije evidentirano

Podaci o prilogu

13-20.

objavljeno

Podaci o knjizi

Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici

Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado

Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske

1996.

953-96682-2-0

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija