Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa (CROSBI ID 195444)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Čurik, Ino ; Lukač Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa // Stočarstvo, 47 (1993), 1-2; 15-22

Podaci o odgovornosti

Čurik, Ino ; Lukač Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven

hrvatski

Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa

Istražili smo utjecaj αs1-kazeina (αs1-Cn), β-kazeina (β-Cn), κ-kazeina (κ-Cn) i β-lakoglobulina (β-Lg) na količinu mlijeka(kg), masti (kg) i sadržaja masti (%) u prvoj laktaciji za 195 krava hrvatskog simentalca. Utvrđen je signifikantan utjecaj , κ-kazeina na količinu masti (kg), a β-lakoglobulina na količinu mlijeka (kg) i sadržaj masti (%). Signifikantno veća količina masti (kg) odnosno mlijeka (kg) u prvoj laktaciji povezana je s BC κ-kazein odnosno AB β-lakoglobulin genotipom, dok je signifikantno viši postotak masti u mlijeku utvrđen za BB β-lakoglobulin genotip.

frakcije kazeina; mliječna mast; mlijeko; laktacija

nije evidentirano

engleski

Association of milk protein genotypes with first lactation traits croatian simmental I.effects of genotype

nije evidentirano

casein fractions; milk fat; milk; lactation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47 (1-2)

1993.

15-22

objavljeno

0351-0832

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija