Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta mliječnih proizvoda individualnih proizvodjača na zagrebačkim tržnicama (CROSBI ID 599660)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad

Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka Kvaliteta mliječnih proizvoda individualnih proizvodjača na zagrebačkim tržnicama // Zbornik biotehniške fakultete Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani. Ljubljana, 1990. str. 669-681

Podaci o odgovornosti

Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka

hrvatski

Kvaliteta mliječnih proizvoda individualnih proizvodjača na zagrebačkim tržnicama

Istraživanja su obuhvatila uzorke vrhnja, maslaca i svježeg kravljeg sira, u slobodnoj prodaji na zagrebačkim tržnicama. Ovi proizvodi ne podliježu permanentnoj kontroli, niti sadrže deklaraciju o kvaliteti, te se ovim radom nastoje utvrditi stvarna kemijske i mikrobiološka kvaliteta spomenutih proizvoda. U radu su za kemijsku analizu primjenjeni propisi FIL-IDF/ IMV -2-1958, a za bakteriološku kvalitetu metode propisane Pravilnikom (Službeni list/80). Iako se radi o preliminarnim istraživanjima, iz rezultat je vidljivo: - od 12 uzoraka vrhnja 10 uzoraka imalo je ukupan broj bakterija > 107. Koliformni organizmi nađeni su u 11 uzoraka, a E.coli pronadjena je u 6 uzoraka vrhnja. Postotak mliječne masti bio je najniži u uzorku br. 4 - 13, 5%, a najviše u uzorku br.) - 36, 5%. - Bakteriološka analiza 10 uzoraka maslaca utvrdila je u 6 uzoraka prisutnost 6 koliformnih mikroorganizama, 4 uzorka bila su pozitivna na prisustvo E.Coli, a u 2 uzorka nadjene su sulforeducirajuće klostridije. Kemijskom analizom potvrdjen je dobar sastav maslaca. - Od ukupno 13 analiziranih uzoraka svježeg kravljeg sira, samo 3 uzorka nisu sadržavala kvasce i plijesni. Od analizirani kemijskih parametara najneujednačeniji bio je postoak masti u suhoj tvari sira i kretao se od 2, 6 - 36, 8%. Potrebno je donijeti propise koji bi ušli u važeći Pravilnih o kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda, a jednako važno je i educirati proizvođača u cilju dobivanja mikrobiološki i kemijski ispravnih proizvoda.

kvaliteta; mlijeko; sir; vrhnje;

nije evidentirano

engleski

Quality of of home-made dairy products on Zagreb green-market

nije evidentirano

quality; milk; cheese; cream

nije evidentirano

Podaci o prilogu

669-681.

1990.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik biotehniške fakultete Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani

Ljubljana:

Podaci o skupu

9. jugoslavenski mednarodni simpozij "Sobodna proizvodnja in predelava mleka"

predavanje

15.03.1990-19.03.1990

Portorož, Slovenija

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija