Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pravilnik o kriterijima kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 195582)

Prilog u časopisu | stručni rad

Lukač Havranek, Jasmina Pravilnik o kriterijima kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 42 (1992), 4; 305-308

Podaci o odgovornosti

Lukač Havranek, Jasmina

hrvatski

Pravilnik o kriterijima kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda

Republika Hrvatska prvi puta donijet će svoj Pravilnik o kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda. Do sada su pravilnici rađeni na nekadašnjoj saveznoj razini, najčešće primjenjivali "stanje koje imamo" pa tek malo pooštreni, vjerojatno da bi se "očuvalo postojeću kvalitetu". Prilikom izmjena uglavnom se sukobljavalo stajalište "istočnih i zapadnih" zemalja bivše Jugoslavije. Naime, odavno smo ustvrdili potrebu za strožim kriterijima, no mijenjali smo propise samo do one razine za koju smo bili sigurni da neće očigledno poremetiti, odnosno smanjiti ulaz mlijeka u mljekaru. Isto tako, u obzir je uziman i veliki broj proizvođača, što govori i o nedovoljno organiziranoj proizvodnji mlijeka. To je redovito predstavljalo problem za laboratorije, jer je uvođenje novih kriterija za poboljšanje kvalitete onemogućavalo redovno praćenje svih proizvođača. Sada će pravilnik biti strožiji, po uzoru na europske zemlje, a neće biti mogućnosti za uvažavanje bilo kojeg kriterija osim slijedećeg: neškodljivost, hranjivost i kvaliteta, a tome se pridružuje i vrijeme trajanja. Pravilnik mora obuhvatiti dva glavna područja: kemijsko i mikrobiološko. Dok na kemijsku kvalitetu utječu ponajviše dva faktora - pasmina i ishrana te držanje stoke, a prati ga manipulacija mlijekom, mikrobiološka je ona na koju manipulacija mlijekom (te držanje stoke - ljudski faktor) ponajviše utječe i zbog čega je i najosjetljivija. Kvantifikacija prisutnosti mikroorganizama u mlijeku i njegovim proizvodima jedan je od analitičkih stupova i temelj retrospektivne procjene kvalitete proizvodnje te perspektive dedukcije, a vezano na pretpostavljivost trajanja komercijalnog ciklusa. Ujedno bi morala sudjelovati u formiranju parametara procjene za plaćanje kvalitete

mlijeko; mliječni proizvodi; kvaliteta; pravilnik

nije evidentirano

engleski

Legislation regulations about quality criteria of milk and dairy products

nije evidentirano

milk; dairy products; quality; regulations

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42 (4)

1992.

305-308

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija