Aflatoksini u mlijeku (CROSBI ID 379642)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tašić, Franjo
Mijić, Pero
hrvatski
Aflatoksini u mlijeku
Aflatoksini su kancerogeni toksični spojevi nastali kao produkt metabolizma gljivica (metaboliti plijesni). Proizvode ih plijesni iz roda Aspergillus. Nalazimo ih u prirodi na različitim supstratima: u tlu, na biljnim i životinjskim ostatcima, pa čak i u atmosferi. Oni pokazuju mutagena, kancerogena i teratogena svojstva. Aspergillus je jedan od najvažnijih rodova plijesni koje sudjeluju u kvarenju namirnica i stočne hrane, posebice u toplijim podnebljima. Još nije potpuno rasvijetljena uloga mnogih ostalih mikotoksina koje tvore aspergili i njihove uloge u pojavi karcinoma i slabljenju imuniteta. Mikotoksini se, slično pesticidima i teškim metalima, provlače kroz cijeli lanac poljoprivredne proizvodnje, od poljoprivrednih kultura preko životinja i njihovih proizvoda do stola potrošača. Ta činjenica govori o važnosti dobre poljoprivredne prakse počevši od poljoprivrednih površina (priprema krmiva za životinje), preko poljoprivrednih gospodarstava (skladištenje hrane za životinje, hranidba, mužnja), pa do prerađivačke industrije. To ujedno znači da zaštita zdravlja ljudi od štetnih mikotoksina započinje već pravilnom pripremom i skladištenjem hrane za živoitnje. Sprječavanjem mikotoksikoza u muznih krava, a time i pojave mikotoksina u mlijeku, osim zdravlja stada čuvamo i zdravlje potrošača.
aflatoksini ; mlijeko ; stočna hrana ; krave
nije evidentirano
engleski
Aflatoxins in milk
nije evidentirano
Aflatoxins ; milk ; forages ; cows
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
11.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek