Utrošak rada u obiteljskim gospodarstvima Hrvatske (CROSBI ID 78994)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Par, Vjekoslav
hrvatski
Utrošak rada u obiteljskim gospodarstvima Hrvatske
U radu je analiziran utrošak i sezonske značajke rada u vinogradima seljačkih gospodarstava. Na primjeru pet gospodarstava s područja sjeverne Hrvatske utvrđen je utrošak rada ljudi i strojeva, po radnim operacijama, raspored rada tijekom godine, proizvodnost rada i stupanj mehaniziranosti radnih procesa. Proizvodni kapaciteti za proizvodnju grožđa u gospodarstvima A i B iznad su državnog prosjeka i veći su od 2 hektara. U gospodarstvima C, D i E prosječna veličina vinograda je na razini gospodarstva Hrvatske i iznosi 0,16, 0,18 i 0,47 ha. Provedena istraživanja pokazuju da u vinogradarstvu seljačkih gospodarstava postoje značajne razlike, a utrošak rada po hektaru iznosi od 1241 do 1950 sati. Uz tradiciju i veliku brigu za vinovu lozu, neracionalnu organizaciju rada, proizvodnju i nizak stupanj mehaniziranosti utrošak rada veći je za 20-30 posto. U strukturi utroška rada rezidba sudjeluje sa 11,8 posto, berba 35,1 posto, njega 35,8 posto.
Vinograd; obiteljsko gospodarstvo; struktura utroška rada
nije evidentirano
engleski
Use of labor on family farms in Croatia
nije evidentirano
Vineyard; family farm; labour utilization structure
nije evidentirano