Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda (CROSBI ID 379725)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lazarić, Lana
Voća, Sandra
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda
Voće je važna prehrambena namirnica. Svježe voće je sklono kvarenju i ima ograničeni rok uporabe pa se prerađuje kako bi se taj rok produžio. Kod prerade voća, bitno je sačuvati njegovu prehrambenu i biološku vrijednost, tj. ugljikohidrate, bjelančevine, masti kao i fiziološki aktivne tvari – esencijalne aminokiseline, vitamine, nezasićene masne kiseline, mikro i makroelemente te fitokemikalije. Od plodova voća pripremaju se razni poluproizvodi, koji služe za daljnju preradu, ali i gotovi proizvodi. Poluproizvodi voća su pulpa, mark te sirovi i matični sok, dok gotove proizvode voća čine sokovi, marmelade, džemovi, pekmezi, kompoti, kandirano i suho voće, ocat, vina te jaka alkoholna pića (rakije). Tijekom proizvodnje voćnih proizvoda, odnosno prerade, primjenjuju se različite tehnologije s glavnim ciljem očuvanja svih fizikalnih, organoleptičkih i nutritivnih karakteristika pojedine voćne kulture. Koriste se procesi hlađenja i smrzavanja te konzerviranje primjenom viših temperatura. Voće se također može sušiti, kandirati ili preraditi alkoholnim ili octenim vrenjem. Specifična oprema koristi se pri svakom koraku prerade voća, od branja, transporta, pranja do fizikalne i kemijske obrade, pakiranja u ambalažu i skladištenja gotovih proizvoda.
voće; voćne prerađevine; tehnologija prerade voća
nije evidentirano
engleski
Processing technology and production of fruit products
nije evidentirano
fruits; fruit products; fruit processing technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
19.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb