Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda (CROSBI ID 379725)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lazarić, Lana Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda / Voća, Sandra (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Lazarić, Lana

Voća, Sandra

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda

Voće je važna prehrambena namirnica. Svježe voće je sklono kvarenju i ima ograničeni rok uporabe pa se prerađuje kako bi se taj rok produžio. Kod prerade voća, bitno je sačuvati njegovu prehrambenu i biološku vrijednost, tj. ugljikohidrate, bjelančevine, masti kao i fiziološki aktivne tvari – esencijalne aminokiseline, vitamine, nezasićene masne kiseline, mikro i makroelemente te fitokemikalije. Od plodova voća pripremaju se razni poluproizvodi, koji služe za daljnju preradu, ali i gotovi proizvodi. Poluproizvodi voća su pulpa, mark te sirovi i matični sok, dok gotove proizvode voća čine sokovi, marmelade, džemovi, pekmezi, kompoti, kandirano i suho voće, ocat, vina te jaka alkoholna pića (rakije). Tijekom proizvodnje voćnih proizvoda, odnosno prerade, primjenjuju se različite tehnologije s glavnim ciljem očuvanja svih fizikalnih, organoleptičkih i nutritivnih karakteristika pojedine voćne kulture. Koriste se procesi hlađenja i smrzavanja te konzerviranje primjenom viših temperatura. Voće se također može sušiti, kandirati ili preraditi alkoholnim ili octenim vrenjem. Specifična oprema koristi se pri svakom koraku prerade voća, od branja, transporta, pranja do fizikalne i kemijske obrade, pakiranja u ambalažu i skladištenja gotovih proizvoda.

voće; voćne prerađevine; tehnologija prerade voća

nije evidentirano

engleski

Processing technology and production of fruit products

nije evidentirano

fruits; fruit products; fruit processing technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

19.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)