Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj (CROSBI ID 379727)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bedran, Sandra
Voća, Sandra
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj
Aronia melanocarpa spada među najljekovitije biljke svijeta. Svježe bobice voćne vrste aronija nalaze na vrhu ljestvica voćnih vrsta s najvećom antioksidativnom aktivnosti. Nutritivna vrijednost aronije poznata je od davnina. Već par stoljeća glavna primjena aronije nalazi se u prehrambenoj industriji, ali sve više pronalazi i svrhu u medicini zbog izuzetnih ljekovitih svojstava. Rezultat rada prikazuje aronije kroz povijest, njeno porijeklo i primjenu. Svrstana je prema botaničkoj pripadnosti u porodicu Rosaceae. Opisana je morfologija biljke, te su navedene glavne sorte i njihovi opisi i značaj. Najvažniji podaci o aroniji navedeni su pod nutritivnim i kemijskim sastavom zbog čega aronija sve više pronalazi svoje mjesto u svijetu. Zašto aronija pobuđuje toliki interes? Upravo zbog svog kemijskog sastava. Znanstvenim metodama dokazano je da sadrži najveće količine antocijana među biljkama voćnih vrsta, čime i postiže najvišu antioksidativnu aktivnost. U poglavlju „ljekovita svojstva“ navedeni su pozitivni utjecaji sastava aronije na pojedine dijelove tijela, bolesti i imunitet. Proizvodnja i prerada aronije jos je u početnom stadiju razvoja. Tek nekolicina OPG-a bavi se uzgojom sadnica i preradom aronije. Prerada aronije temelji se na preradi bobica, listova, i kore crnoplodne aronije. Opisani postupci prerade obuhvaćaju procese proizvodnje sokova od aronije, vodenih pripravaka (čaja), vina, likera, i dr., te korištenje njenog ekstrakta kao bojila ili dodatka proizvodima.
aronija; antioksidativna aktivnost; nutritivna vrijednost; antocijani; ljekovita svojstva; prerada
nije evidentirano
engleski
Possibilities of chokeberry processing in Croatia
nije evidentirano
chokeberry; antioxidant activity; nutritional value; anthocyanins; medicinal properties; processing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
19.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb