Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj (CROSBI ID 379727)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bedran, Sandra Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj / Voća, Sandra (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Bedran, Sandra

Voća, Sandra

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj

Aronia melanocarpa spada među najljekovitije biljke svijeta. Svježe bobice voćne vrste aronija nalaze na vrhu ljestvica voćnih vrsta s najvećom antioksidativnom aktivnosti. Nutritivna vrijednost aronije poznata je od davnina. Već par stoljeća glavna primjena aronije nalazi se u prehrambenoj industriji, ali sve više pronalazi i svrhu u medicini zbog izuzetnih ljekovitih svojstava. Rezultat rada prikazuje aronije kroz povijest, njeno porijeklo i primjenu. Svrstana je prema botaničkoj pripadnosti u porodicu Rosaceae. Opisana je morfologija biljke, te su navedene glavne sorte i njihovi opisi i značaj. Najvažniji podaci o aroniji navedeni su pod nutritivnim i kemijskim sastavom zbog čega aronija sve više pronalazi svoje mjesto u svijetu. Zašto aronija pobuđuje toliki interes? Upravo zbog svog kemijskog sastava. Znanstvenim metodama dokazano je da sadrži najveće količine antocijana među biljkama voćnih vrsta, čime i postiže najvišu antioksidativnu aktivnost. U poglavlju „ljekovita svojstva“ navedeni su pozitivni utjecaji sastava aronije na pojedine dijelove tijela, bolesti i imunitet. Proizvodnja i prerada aronije jos je u početnom stadiju razvoja. Tek nekolicina OPG-a bavi se uzgojom sadnica i preradom aronije. Prerada aronije temelji se na preradi bobica, listova, i kore crnoplodne aronije. Opisani postupci prerade obuhvaćaju procese proizvodnje sokova od aronije, vodenih pripravaka (čaja), vina, likera, i dr., te korištenje njenog ekstrakta kao bojila ili dodatka proizvodima.

aronija; antioksidativna aktivnost; nutritivna vrijednost; antocijani; ljekovita svojstva; prerada

nije evidentirano

engleski

Possibilities of chokeberry processing in Croatia

nije evidentirano

chokeberry; antioxidant activity; nutritional value; anthocyanins; medicinal properties; processing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

19.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)