Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu (CROSBI ID 379731)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čale, Ana
Voća, Sandra
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu
Cilj ovog završnog rada je opisati voćnu vrstu jabuka ; upoznati se sa sistematikom vrste jabuka, kemijskim svojstvima njezina ploda, različitim sortimentima, ali i načinima na koje se jabuka može preraditi na obiteljskom gospodarstvu. Za jabuku se kaže da je najljepši plod od svih voćaka. Jabuka pripada vrsti Malus Domestica, a njen plod je vrlo cijenjen zbog svoje arome, slatkoće i ljepote. Odlikuje se bogatim nutritivnim sastavom. Osim vode koja čini oko 90% jabuke, plod je bogat sadržajem pektina, šećera od kojih dominira fruktoza, škroba i organske kiseline koja zajedno sa šećerima daje plodu i prerađevini određeni okus. Jabuka kao sirovina za preradu mora zadovoljavati tehnološkim karakteristikama kao što su mehanički sastav, kemijski sastav i stupanj zrelosti. U najznačajniju skupinu prerađevina od jabuke ubrajaju se voćni sokovi koji se dobivaju preradom zdravih, svježih i zrelih plodova jabuke. Za proizvodnju soka se mogu koristiti različite sorte jabuka u njihovoj tehnološkoj zrelosti.Danas je poznato preko 10 000 različitih sorti jabuka, a u domaćoj proizvodnji najzastupljenije su "Idared", "Jonagold" i "Zlatni Delišes".Osim soka jabuka se može preraditi u ocat, vino, čips, marmeladu, džem, jabukovaču i dr.
plod jabuke; nutritivni sastav; prerada jabuke
nije evidentirano
engleski
Production of apples at the family farm
nije evidentirano
apples; nutritive composition; processing apples
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
19.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb