Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu (CROSBI ID 379731)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čale, Ana Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu / Voća, Sandra (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Čale, Ana

Voća, Sandra

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu

Cilj ovog završnog rada je opisati voćnu vrstu jabuka ; upoznati se sa sistematikom vrste jabuka, kemijskim svojstvima njezina ploda, različitim sortimentima, ali i načinima na koje se jabuka može preraditi na obiteljskom gospodarstvu. Za jabuku se kaže da je najljepši plod od svih voćaka. Jabuka pripada vrsti Malus Domestica, a njen plod je vrlo cijenjen zbog svoje arome, slatkoće i ljepote. Odlikuje se bogatim nutritivnim sastavom. Osim vode koja čini oko 90% jabuke, plod je bogat sadržajem pektina, šećera od kojih dominira fruktoza, škroba i organske kiseline koja zajedno sa šećerima daje plodu i prerađevini određeni okus. Jabuka kao sirovina za preradu mora zadovoljavati tehnološkim karakteristikama kao što su mehanički sastav, kemijski sastav i stupanj zrelosti. U najznačajniju skupinu prerađevina od jabuke ubrajaju se voćni sokovi koji se dobivaju preradom zdravih, svježih i zrelih plodova jabuke. Za proizvodnju soka se mogu koristiti različite sorte jabuka u njihovoj tehnološkoj zrelosti.Danas je poznato preko 10 000 različitih sorti jabuka, a u domaćoj proizvodnji najzastupljenije su "Idared", "Jonagold" i "Zlatni Delišes".Osim soka jabuka se može preraditi u ocat, vino, čips, marmeladu, džem, jabukovaču i dr.

plod jabuke; nutritivni sastav; prerada jabuke

nije evidentirano

engleski

Production of apples at the family farm

nije evidentirano

apples; nutritive composition; processing apples

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

19.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)