Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehnologija prerade ribiza (CROSBI ID 379781)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mavričić, Tea Tehnologija prerade ribiza / Voća, Sandra (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Mavričić, Tea

Voća, Sandra

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Tehnologija prerade ribiza

Ribiz se prvi puta spominje još u XVI. Stoljeću kao ljekovita biljka, a tek kasnije kao voće poznato u svakodnevnoj upotrebi u prehrambene svrhe. Ribiz je višegodišnja drvenasta biljka, raste grmoliko, izboji rastu iz zemlje ili iz starijeg drveta tik iznad zemlje. Rod Ribes sadrži oko 150 vrsta. Voćna vrsta ribiz u svojem arealu raširena je diljem Europe, Azije, Sjeverne Amerike i sjeverne Afrike. Po boji ploda, ribiz se dijeli na crveni, crni i bijeli ribiz. Grm ribiza je uspravan te dostiže do 2 m visine. Može živjeti i roditi 20 godina i dulje. Ribiz se konzumira i kao svježe voće ; međutim, najvažniji je kao sirovina za proizvodnju svih vrsta voćnih prerađevina. Sadržajem vitamina C nadmašuje sve druge voćne vrste. Crni ribiz je najkvalitetnije voće za preradu i služi za proizvodnju visokokvalitetnih i vitaminskih sokova („ribena“), likera („cassis“) i ruma („solbaerum“). U povoljnim prilikama rodi obilno, te je proizvodnja osobito rentabilna. Glavni cilj ovog rada je opisati mogućnosti i tehnologiju prerade voćne vrste ribiz u voćni sok, džem, vino i suhe bobice. U radu je opisana tehnologija prerade i oprema koja se koristi tijekom procesa prerade navedenih prerađevina ribiza.

ribiz; prerada; sok; liker; vino; džem

nije evidentirano

engleski

Processing technology of currant

nije evidentirano

currant; fruit processing; fruit juices; liqueurs; wine; jam

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

19.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)