Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa (CROSBI ID 379820)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tere, Vanja Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa / Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić Josipa (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2013

Podaci o odgovornosti

Tere, Vanja

Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić Josipa

hrvatski

Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa

Med je prirodan proizvod medonosnih pčela (Apis mellifera). Tu vrijednu, lako probavljivu namirnicu ljudi su koristili još od prvih civilizacija kao hranu i kao prirodni zaslađivač, a s razvojem društva, i sve značajnije grane prirodne medicine - apiterapije, i u liječenju (opekline, katarakta, ulkus, cijeljenje rana). Bakteriostatska svojstva meda poznata su daleko u prošlosti, no nedovoljno poznavanje i promjenjivost omjera sastojaka koji su nosioci te aktivnosti, čine glavnu zapreku za njegovu kliničku primjenu. Med je prirodan izvor različitih fitokemikalija, a njihovo biološko djelovanje se povezuje s protuupalnim, antiproliferativnim, antioksidacijskim i antimikrobnim učincima. Sastav meda primarno ovisi o vrsti nektara, odnosno botaničkom podrijetlu. U našem smo istraživanju prikupili devet uzoraka meda različitog botaničkog podrijetla s područja Dalmacije i dalmatinskog zaleđa. Antimikrobna aktivnost uzoraka ispitivana je na osam bakterija (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritica, Escherichia coli i Escherichia coli 0157:H7). Uporabljena je metoda difuzije meda iz jažica načinjenih u agaru, te mjerenje zona inhibicije rasta bakterija nastalih nakon inkubacije tijekom 24 sata pri temperaturi od 37 °C. Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako određeni uzorci meda imaju antibakterijski učinak protiv istraživanih mikroorganizama, te da je moguća njihova primjena u terapiji određenih stanja. Posebice se to odnosi na uzorke meda kadulje A, tilovine i vrijeska B kao moguće alternativne terapije.

med; antimikrobna učinkovitost; bakterije onečišćivaći hrane; uzročnici infekcija

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial effects of honey from the Dalmatia and Dalmatia hinterland

nije evidentirano

honey; antimicrobial effect; food spoilage bacteria; infections

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

23.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina