Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka (CROSBI ID 379889)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čagalj, Mateja
Antunac, Neven
hrvatski
Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka
Kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava, zbog čega se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, te kao zamjena humanom mlijeku za prehranu novorođenčadi. Tijekom 2013. godine provedeno je istraživanje koje je imalo za cilj utvrditi kemijski sastav, fizikalna svojstva i higijensku kvalitetu kobiljeg mlijeka, za pasminu hrvatskog hladnokrvnjaka. Kobilje mlijeko je u prosjeku sadržavalo 10, 21% suhe tvari, 1, 23% mliječne masti, 1, 76% proteina, 0, 71% kazeina, 6, 26% laktoze. Srednja pH vrijednost iznosila je 7, 0, titracijska kiselost 2, 51°SH i točka ledišta -0, 5318°C. Ukupan broj mikroorganizama bio je manji od 58.000/mL a broj somatskih stanica od 47x103/mL. Volumen kobiljeg vimena i okolišni uvjeti (odsutnost ždrebeta) značajno utječu na sekreciju mlijeka. Na osnovu rezultata istraživanja mogu se predložiti kriteriji fizikalno-kemijskih i higijenskih parametara kvalitete kobiljeg mlijeka. Mogućnosti primjene mlijeka hrvatskog hladnokrvnjaka su mnogobrojne, ali se ono za sada u Hrvatskoj gotovo i ne koristi, zbog nedovoljne informiranosti i educiranosti potencijalnih potrošača.
kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Composition and properties of mares milk
nije evidentirano
mares milk; milk albumin; chemical composition; physical properties; hygienic quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
26.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb