Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj abiotskih čimbenika na klijavost sjemena koprive (Urtica dioica) (CROSBI ID 379958)

Ocjenski rad | diplomski rad

Frkin, Ana Utjecaj abiotskih čimbenika na klijavost sjemena koprive (Urtica dioica) / Žutić, Ivanka (mentor); Stubljar, Sanja (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Frkin, Ana

Žutić, Ivanka

Stubljar, Sanja

hrvatski

Utjecaj abiotskih čimbenika na klijavost sjemena koprive (Urtica dioica)

Zbog hranidbene, zdravstvene i gospodarske vrijednosti koprive (Urtica dioica L.), u posljednje vrijeme porasla je potražnja za njenom svježom i suhom herbom. No, sakupljanjem biljnog materijala iz prirode iscrpljuju se staništa te se ubire materijal nestabilne kvalitete. Zbog toga se javlja potreba za njenim komercijalnim uzgojem. Poznato je da se može razmnožavati na tri načina (izravna sjetva, presadnice, rizomi), ali ju se zbog sitnog sjemena preporuča uzgajati iz presadnica. Kako bi proces proizvodnje presadnica bio uspješan, potrebno je poznavati biološke zahtjeve koprive. Cilj ovog rada je definirati optimalnu klijavost sjemena koprive u kontroliranim uvjetima topline i svjetlosti. Klijavost je promatrana pri temperaturama 15, 20 i 25 °C u klima komori kroz četiri tjedna, u uvjetima izmjene svjetla i tame (12 sati svjetla i 12 sati tame) te u konstantnoj tami. Najveća klijavost ostvarena je u uvjetima konstantne tame uz temperature 15 °C (23, 5 %) i 20 °C (22 %).

klima-komora; kontrolirani uvjeti; toplina; svjetlost

nije evidentirano

engleski

Influence of abiotic factors on seed germination of stinging nettle(Urtica dioica)

nije evidentirano

growth chamber; controlled environment; temperature; light

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

28.02.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)