Utjecaj abiotskih čimbenika na klijavost sjemena koprive (Urtica dioica) (CROSBI ID 379958)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Frkin, Ana
Žutić, Ivanka
Stubljar, Sanja
hrvatski
Utjecaj abiotskih čimbenika na klijavost sjemena koprive (Urtica dioica)
Zbog hranidbene, zdravstvene i gospodarske vrijednosti koprive (Urtica dioica L.), u posljednje vrijeme porasla je potražnja za njenom svježom i suhom herbom. No, sakupljanjem biljnog materijala iz prirode iscrpljuju se staništa te se ubire materijal nestabilne kvalitete. Zbog toga se javlja potreba za njenim komercijalnim uzgojem. Poznato je da se može razmnožavati na tri načina (izravna sjetva, presadnice, rizomi), ali ju se zbog sitnog sjemena preporuča uzgajati iz presadnica. Kako bi proces proizvodnje presadnica bio uspješan, potrebno je poznavati biološke zahtjeve koprive. Cilj ovog rada je definirati optimalnu klijavost sjemena koprive u kontroliranim uvjetima topline i svjetlosti. Klijavost je promatrana pri temperaturama 15, 20 i 25 °C u klima komori kroz četiri tjedna, u uvjetima izmjene svjetla i tame (12 sati svjetla i 12 sati tame) te u konstantnoj tami. Najveća klijavost ostvarena je u uvjetima konstantne tame uz temperature 15 °C (23, 5 %) i 20 °C (22 %).
klima-komora; kontrolirani uvjeti; toplina; svjetlost
nije evidentirano
engleski
Influence of abiotic factors on seed germination of stinging nettle(Urtica dioica)
nije evidentirano
growth chamber; controlled environment; temperature; light
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
28.02.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb