Ispitivanje korozijskog ponašanja bakra u fermentiranom zelenom čaju (CROSBI ID 380194)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rvović, Anita
Vrsalović, Ladislav
hrvatski
Ispitivanje korozijskog ponašanja bakra u fermentiranom zelenom čaju
U radu je ispitano korozijsko ponašanje uzoraka 99.99 % bakra u otopini fermentiranog zelenog čaja čiji je pH iznosio 2.95. Ispitivanja su provedena elektrokemijskim metodama: metodom praćenja promjene potencijala otvorenog strujnog kruga u ovisnosti o vremenu, metodom linearne polarizacije i potenciodinamičkom polarizacijskom metodom. Ispitivanja su provedena pri temperaturama elektrolita 20 i 40 oC, u mirujućoj otopini i uz miješanje otopine magnetskom miješalicom s brzinom vrtnje miješala od 150 o min-1. Površine elektroda nakon provedenih mjerenja pregledane su pomoću optičkog mikroskopa uz uvećanje od 100 puta. Rezultati istraživanja pokazuju da u fermentiranom zelenom čaju dolazi do korozije bakra pri čemu povišenje temperature otopine kao i miješanje otopine ima mali utjecaj na intenzitet korozijskog napada. Na snimkama površine uzoraka vidljiva su oštećenja uzrokovana korozijskim procesom.
bakar; korozija; zeleni čaj
nije evidentirano
engleski
Investigation of corrosion behavior of copper in fermented green tea
nije evidentirano
copper; corrosion; green tea
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
12.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split