Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Investigation of low temperature Raman spctra of glycolic and lactic acid (CROSBI ID 600801)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Mohaček Grošev, Vlasta ; Šoštarić, Vladimir Investigation of low temperature Raman spctra of glycolic and lactic acid // Knjiga sažetaka / Požek, Miroslav (ur.). Zagreb: Hrvatsko fizikalno društvo, 2013. str. 75-75

Podaci o odgovornosti

Mohaček Grošev, Vlasta ; Šoštarić, Vladimir

engleski

Investigation of low temperature Raman spctra of glycolic and lactic acid

Glikolna i L-mliječna kiselina pripadaju u glavne komponente od kojih se izgrađuju biorazgradivi materijali koji se primjenjuju u medicini, ali i u prehrambenoj industriji1-3. Vibracijske spektroskopije su prikladne metode za praćenje promjena pri hidrataciji, polimerizaciji i uređenju u molekulskim kondenziranim sustavima. Ovdje su izučavane temperaturne promjene u polikristaliničnoj mliječnoj i glikolnoj kiselini Ramanovom spektroskopijom. Ramanovi spektri od sobne temperature pa sve do 10 K pokazuju veliku temperaturnu stabilnost oba spoja. Mliječna kiselina razlikuje se od glikolne supstitucijom CH3 grupe na mjestu metilenskog vodika, pa su vibracije slobodnih molekula donekle slične. No dok glikolna kiselina kristalizira u prostornoj grupi P21/c uz Z=8 molekula u jedničnoj ćeliji, molekule L-mliječne kiseline raspoređuju se u ćeliji prostorne grupe P212121 koja sadrži Z=4 molekule. U obje kiseline postoje dvovrsne vodikove veze: jedna između alkoholne OH grupe i karbonilnog kisikovog atoma, te druga između kiselinske OH grupe i alkoholnog O atoma. Asignacijom vibracijskih spektara omogućeno je razlikovanje kiselinskih i alkoholnih hidroksilnih grupa te procijenjena jakost vodikovih veza. 1. A. Rafati, A. Boussahel et al. J. Controlled Release 162 (2012) 321 -329. 2. S. Inkinen, M. Hakkarainen, A.-C. Albertsson, A. Søderg, Biomacromolecules 12 (2011) 523 - 532. 3. Y.-J. Wee, J.-N. Kim, H.-W. Ryu, Food Technol. Biotechnol. 44 (2006) 163–172.

Raman; glycolic acid; lactic acid; phonons; vibrations; temperature dependence

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

75-75.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka

Požek, Miroslav

Zagreb: Hrvatsko fizikalno društvo

978-953-7178-15-4

Podaci o skupu

8. Znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva

poster

06.08.2013-06.08.2013

Primošten, Hrvatska

Povezanost rada

Fizika, Kemija