Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sorte i tretmana na kvalitetu minimalno procesirane jabuke tijekom skladištenja (CROSBI ID 380431)

Ocjenski rad | diplomski rad

Herceg, Korina Utjecaj sorte i tretmana na kvalitetu minimalno procesirane jabuke tijekom skladištenja / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Herceg, Korina

Levaj, Branka

hrvatski

Utjecaj sorte i tretmana na kvalitetu minimalno procesirane jabuke tijekom skladištenja

Svrha ovog istraživanja bila je ispitati prikladnost različitih sorata jabuka i tretmana za proizvodnju minimalno procesirane jabuke (MPJ). Odabir je proveden na temelju razlike u fizikalno-kemijskim i senzorskim svojstvima. U prvoj fazi istraživanja provedena je selekcija između 7 sorti i 14 tretmana. Najprikladnijim sortama pokazale su se Zlatni Delišes i Cripps Pink, a tretmanima uranjanje u otopinu 1 %-tnog kalcijeva askorbata i 1 %-tne askorbinske kiseline u kombinaciji s 0, 2 %-tnom limunskom kiselinom, samostalno i uz primjenu ultrazvuka. Na temelju dobivenih rezultata, u drugoj fazi je provedena proizvodnja MPJ u industrijskim uvjetima te su praćene promjene tijekom skladištenja. Nakon analize najvažnijih parametara kvalitete MPJ, utvrđeno je kako sorta ima značajan utjecaj samo na teksturu, senzorsku prihvatljivost i udio fenolnih spojeva. Tip tretmana utječe na boju, kao i na stabilnost pojedinih fenolnih spojeva kod obje sorte, dok je utjecaj na teksturu i senzorska svojstva utvrđen samo za sortu Zlatni Delišes.

jabuka; minimalno procesiranje; posmeđivanje; skladištenje; fenolni spojevi

nije evidentirano

engleski

Cultivar and treatment effects on quality of minimally processed apples

nije evidentirano

apple; minimally processing; enzymatic browning; storage; phenolic compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

104

30.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija