Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti (CROSBI ID 380452)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Puhar, Katarina
Toth, Nina
Fabek, Sanja
hrvatski
Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti
Blitva je lisnato povrće bogato vitaminima A, C i K te pojedinim mineralima i sve je češća zamjena špinatu u pripremi jela i prerađivačkoj industriji. Mlada blitva se čupa pri prorjeđivanju i u vezicama dolazi na tržište, a kod razvijenih biljaka obiru se vanjski potpuno razvijeni zdravi i neoštećeni listovi što omogućuje kontinuirani razvoj rozete. Kontinuirana berba blitve u proljetnom roku uzgoja može trajati 2 do 3 mjeseca, a u jesensko-zimskom roku u mediteranskom području i do 6 mjeseci. Nutritivna vrijednost blitve ovisi o sortimentu, roku uzgoja, agrotehničkim mjerama tijekom proizvodnje, ali i načinu skladištenja te pripremi za jelo. Blitva je sklona nakupljanju nitrata i oksalata, a njihova koncentracija ovisi o intenzitetu svjetlosti, vrsti tla, temperaturi, vlažnosti, sorti, roku sjetve, gustoći sklopa, gnojidbi, zrelosti, vremenu berbe i skladištenja. Mineralni i vitaminski sastav blitve varira obzirom na plojku i peteljku lista. Prema istraživanjima, količina natrija, kalcija i magnezija veća je u listovima nego u peteljkama blitve. U kasnijim rokovima sjetve veća je suha tvar te količina kalcija, kalija i vitamina C u listovima blitve. Blanširanje utječe na boju, teksturu i vizualnu kvalitetu lišća blitve u kojima se smanjuje količina askorbinske kiseline i klorofila. Zahvaljujući raznolikim klimatskim prilikama i poštujući načela dobre poljoprivredne prakse, u Hrvatskoj bi se blitva veće nutritivne vrijednosti mogla uzgajati tijekom cijele godine.
Beta vulgaris L. spp. vulgaris; listovi; vitamini; minerali; nitrati
nije evidentirano
engleski
Production of Swiss chard with enhanced nutritional and health value
nije evidentirano
Beta vulgaris L. spp. vulgaris; leaves; vitamins; minerals; nitrate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
17.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb