Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti (CROSBI ID 380452)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Puhar, Katarina Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti / Toth, Nina (mentor); Fabek, Sanja (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Puhar, Katarina

Toth, Nina

Fabek, Sanja

hrvatski

Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti

Blitva je lisnato povrće bogato vitaminima A, C i K te pojedinim mineralima i sve je češća zamjena špinatu u pripremi jela i prerađivačkoj industriji. Mlada blitva se čupa pri prorjeđivanju i u vezicama dolazi na tržište, a kod razvijenih biljaka obiru se vanjski potpuno razvijeni zdravi i neoštećeni listovi što omogućuje kontinuirani razvoj rozete. Kontinuirana berba blitve u proljetnom roku uzgoja može trajati 2 do 3 mjeseca, a u jesensko-zimskom roku u mediteranskom području i do 6 mjeseci. Nutritivna vrijednost blitve ovisi o sortimentu, roku uzgoja, agrotehničkim mjerama tijekom proizvodnje, ali i načinu skladištenja te pripremi za jelo. Blitva je sklona nakupljanju nitrata i oksalata, a njihova koncentracija ovisi o intenzitetu svjetlosti, vrsti tla, temperaturi, vlažnosti, sorti, roku sjetve, gustoći sklopa, gnojidbi, zrelosti, vremenu berbe i skladištenja. Mineralni i vitaminski sastav blitve varira obzirom na plojku i peteljku lista. Prema istraživanjima, količina natrija, kalcija i magnezija veća je u listovima nego u peteljkama blitve. U kasnijim rokovima sjetve veća je suha tvar te količina kalcija, kalija i vitamina C u listovima blitve. Blanširanje utječe na boju, teksturu i vizualnu kvalitetu lišća blitve u kojima se smanjuje količina askorbinske kiseline i klorofila. Zahvaljujući raznolikim klimatskim prilikama i poštujući načela dobre poljoprivredne prakse, u Hrvatskoj bi se blitva veće nutritivne vrijednosti mogla uzgajati tijekom cijele godine.

Beta vulgaris L. spp. vulgaris; listovi; vitamini; minerali; nitrati

nije evidentirano

engleski

Production of Swiss chard with enhanced nutritional and health value

nije evidentirano

Beta vulgaris L. spp. vulgaris; leaves; vitamins; minerals; nitrate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

17.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)