Tehnologija uzgoja graha metraša (CROSBI ID 380455)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mihajlov, Ana
Toth, Nina
Fabek, Sanja
hrvatski
Tehnologija uzgoja graha metraša
Grah metraš (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis) je termofilna jednogodišnja samooplodna mahunarka, porijeklom iz južne Azije. Uzgaja se zbog mladih mahuna (dužine i do 90 cm) u fazi tehnološke zrelosti, a bogate su bjelančevinama, vitaminima A, C, B1 i B2, željezom, fosforom, kalijem, kalcijem i natrijem. Zbog hranidbene vrijednosti i kratkog razdoblja vegetacije, ova je povrtna vrsta neopravdano zapostavljena u Hrvatskoj. Optimalne srednje dnevne temperature za rast i razvoj su od 20 do 30 °C. Zbog velikih potreba za svjetlosti te kao termofilna vrsta, grah metraš se u kontinentalnom dijelu Hrvatske uzgaja u ljetnom razdoblju na otvorenom ili u negrijanom zaštićenom prostoru čime se produžuje razdoblje berbe u listopadu. Raniji rokovi uzgoja mogući su u obalnom dijelu Hrvatske. Sjetva se obavlja krajem travnja ili početkom svibnja, a sadnja 10-15 dana kasnije na razmak (60-90×30-50 cm). Budući da je grah metraš biljka penjačica, biljkama je potrebno osigurati potporu, do visine oko 2 m. U optimalnim uvjetima cvatnja započinje 40 dana nakon sadnje, dok berba može početi nakon 53 dana i trajati 70 do 80 dana u zaštićenom prostoru ili 56 do 70 dana na otvorenom. Početak berbe određuje se prema promjeru i dužini mahune, a optimalno vrijeme za berbu je 15 dana nakon cvatnje jer se time izbjegava razvoj niti u mahunama. Grah metraš zahtijeva čestu berbu, svaka dva do tri dana, čime se postiže veća ujednačenost mahuna po dužini i veći prinos koji može biti u rasponu od 2 do 7 kg/m2.
Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis; hranidbena vrijednost; mahune; berba
nije evidentirano
engleski
Yard long bean growing technology
nije evidentirano
Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis; nutritional value; pods; harvest
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
18.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb