Utjecaj sadržaja kationa na bazni puferni kapacitet trava (CROSBI ID 464806)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Grbeša, Darko ; Homen, Biserka ; Sikirić, Maja
hrvatski
Utjecaj sadržaja kationa na bazni puferni kapacitet trava
Bazni puferni kapacitet četiri vrste trava: engleski ljulj (Lolium perenne L.), vlasulja crvenkasta (Festuca rubra L.), vlasulja trstikasta (Festuca arundacea Scrab) i klupčasta oštrica (Dactylis glomerata L.), odredjen je titracijom s NaOH 0,5 g suhog uzorka suspendiranog u redestiliranoj vodi do pH 9. Kalcij, magnezij, natrij i kalij odredjeni su atomskom apsorpcijskom spektroskopijom. Početni pH sve četiri vrste trava nije se značajno razlikovao (6,10?0,1). Klupčasta oštrica i vlasulja crvenkasta imaju i viši bazni puferni kapacitet i veći sadržaj ukupnih kationa, kalcija i kalija (P<0.01) od engleskog ljulja i vlasulje trstikasta. Medjutim, vlasulja trstikasta, iako ima niži bazni puferni kapacitet, ima najveći sadržaj magnezija i natrija. Statistička analiza dobivenih rezultata pokazala je da postji linearna ovisnost baznog pufernog kapaciteta trava o sadržaju ukupnih kationa.
nije evidentirano
nije evidentirano
engleski
Infulence of total cations content on the base buffering capacity of grasses
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
227-227-x.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XV. Meeting of Croatian Chemists and Chemical Engineers : abstracts, vol. 2
Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
XV. Hrvatski skup Kemičara i kemijskih inženjera
poster
01.01.1997-01.01.1997
Opatija, Hrvatska