Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti (CROSBI ID 380627)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Huzjak, Boris Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Huzjak, Boris

Banjari, Ines

hrvatski

Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti

Kardiovaskularne bolesti (KVB) glavni su uzrok smrtnosti u svijetu. Imaju velik utjecaj na preranu smrtnost, ali i na kvalitetu samog života. U kardiovaskularne bolesti ubrajaju se: infarkt miokarda, bolesti zatajenja srca, ishemijske bolesti srca koje su velikim dijelom posljedica suženja krvnih žila, moždani udar, promjene na krvnim žilama nogu, ateroskleroza i demencija kao posljedica promjena na krvnim žilama, arterijska hipertenzija, promjene na bubrezima zbog bolesti krvnih žila. Brojni su uzroci nastanka kardiovaskularnih bolesti. Najvažnijima se smatraju: arterijska hipertenzija, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, dijabetes, genetski čimbenici, neke druge bolesti kao što su bolesti štitnjače te stres i psihosocijalni čimbenici. U prevenciji kardiovaskularnih bolesti značajna je svakodnevna tjelesna aktivnost, umjereno konzumiranje alkohola, prestanak pušenja, izbjegavanje stresa te, što je osobito važno, odgovarajuća prehrana. Jedan od modela prehrane koji smanjuje nastanak kardiovaskularnih bolesti je mediteranska prehrana koja obiluje prirodnom funkcionalnom hranom. Karakteristične namirnice za ovu vrstu prehrane su maslinovo ulje, riba, voće i povrće, svojstveno začinsko bilje, te crveno vino. Konzumacijom tih namirnica u organizam se unose nutrijenti, kao što su nezasićene i esencijalne masne kiseline, antioksidansi, fenoli, koji zajedno sudjeluju u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

bolesti srca i krvnih žila ; ateroskleroza ; rizični čimbenici ; mediteranska prehrana ; karakteristične namirnice ; maslinovo ulje ; riba ; crveno vino ; omega-3 masne kiseline ; vitamini

nije evidentirano

engleski

Mediterranean diet and cardiovascular diseases

nije evidentirano

cardiovascular diseases ; atherosclerosis ; risk factors ; Mediterranean diet ; characteristic foods ; olive oil ; fish ; red wine ; omega-3 fatty acids ; vitamins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

26.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti

Poveznice