Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti (CROSBI ID 380627)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Huzjak, Boris
Banjari, Ines
hrvatski
Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti
Kardiovaskularne bolesti (KVB) glavni su uzrok smrtnosti u svijetu. Imaju velik utjecaj na preranu smrtnost, ali i na kvalitetu samog života. U kardiovaskularne bolesti ubrajaju se: infarkt miokarda, bolesti zatajenja srca, ishemijske bolesti srca koje su velikim dijelom posljedica suženja krvnih žila, moždani udar, promjene na krvnim žilama nogu, ateroskleroza i demencija kao posljedica promjena na krvnim žilama, arterijska hipertenzija, promjene na bubrezima zbog bolesti krvnih žila. Brojni su uzroci nastanka kardiovaskularnih bolesti. Najvažnijima se smatraju: arterijska hipertenzija, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, dijabetes, genetski čimbenici, neke druge bolesti kao što su bolesti štitnjače te stres i psihosocijalni čimbenici. U prevenciji kardiovaskularnih bolesti značajna je svakodnevna tjelesna aktivnost, umjereno konzumiranje alkohola, prestanak pušenja, izbjegavanje stresa te, što je osobito važno, odgovarajuća prehrana. Jedan od modela prehrane koji smanjuje nastanak kardiovaskularnih bolesti je mediteranska prehrana koja obiluje prirodnom funkcionalnom hranom. Karakteristične namirnice za ovu vrstu prehrane su maslinovo ulje, riba, voće i povrće, svojstveno začinsko bilje, te crveno vino. Konzumacijom tih namirnica u organizam se unose nutrijenti, kao što su nezasićene i esencijalne masne kiseline, antioksidansi, fenoli, koji zajedno sudjeluju u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
bolesti srca i krvnih žila ; ateroskleroza ; rizični čimbenici ; mediteranska prehrana ; karakteristične namirnice ; maslinovo ulje ; riba ; crveno vino ; omega-3 masne kiseline ; vitamini
nije evidentirano
engleski
Mediterranean diet and cardiovascular diseases
nije evidentirano
cardiovascular diseases ; atherosclerosis ; risk factors ; Mediterranean diet ; characteristic foods ; olive oil ; fish ; red wine ; omega-3 fatty acids ; vitamins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
26.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti