Antitumorska svojstva bioaktivnih komponenata hrane (CROSBI ID 380628)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Fako, Josipa
Banjari, Ines
hrvatski
Antitumorska svojstva bioaktivnih komponenata hrane
Način života i prehrambene navike uvelike utječu na kvalitetu života. Prehrana ima veliki utjecaj na zdravlje pa tako može smanjiti rizik od razvoja karcinoma. Karcinom nastaje izlaganjem zdravih stanica karcinogenima koji uzrokuju nepovratne promjene na DNK. Ako se karcinom ne liječi u prvim fazama dolazi do trajnog oštećenja i širenja zaraženih stanica. Na razvoj karcinoma utječu genetski faktori, a nenasljedni faktori kao što su prehrana, tjelesna masa te fizička neaktivnost mogu se regulirati po potrebi. Hrvatska je po učestalosti karcinoma na 19. mjestu dok je po stopi smrtnosti na 4. mjestu. Karcinomi od kojih ljudi najčešće u Hrvatskoj obolijevaju su karcinom pluća, karcinom dojke odnosno prostate i kolorektalni karcinom. Upravo je kolorektalni karcinom interesantan s obzirom na činjenicu kako se 90% incidentnih slučajeva vog karcinoma direktno povezuju s prehrambenim navikama i promjenama životnog stila. Na povećan razvoj karcinoma veliki utjecaj imaju fizička neaktivnost i povećana tjelesna masa ili pretilost. Rizik od razvoja karcinoma dojke, debelog crijeva i rektuma, endometrija, jednjaka, bubrega i gušterače je povećan kod prekomjerne tjelesne mase. Kako bi se rizik smanjio potrebno je povećati fizičku aktivnost i uravnotežiti prehranu. Preporučeno je konzumiranje namirnica biljnog podrijetla bogatih vlaknima npr. proizvodi od cjelovitog zrna, povrće bogato folatima (brokula, kelj, cvjetača) i voće. Meso je u nekim studijama pozitivno povezano s rizikom od nastanka karcinoma debelog crijeva. Učinak vitamina na karcinogenezu je vrlo jak. Mora se naglasiti kako vitamini prvenstveno imaju ulogu u sprječavanju nastanka karcinoma, ali ne i u liječenju. Nekoliko vitamina kao što su vitamin A, β-karoten, vitamin E i C imaju antioksidativno djelovanje. Antioksidansi sprječavaju oštećenje DNK, stvaranje kancerogenih spojeva u želucu te možemo reći da doprinose sprječavanju razvoja karcinoma. Zaključno može se reći kako se rizik od razvoja karcinoma može smanjiti uravnoteženom prehranom, povećanjem fizičke aktivnosti te izbjegavanjem konzumiranja procesirane, konzervirane i ozračene hrane. Ipak, puno toga ostaje nerazjašnjeno i još se veliki broj istraživanja treba provesti kako bi se utvrdili pozitivni ili pak negativni učinci nekih bioativnih komponenata hrane na karcinogenezu.
prehrana ; karcinom ; vitamini ; antioksidatvno djelovanje ; tjelesna masa ; folati
nije evidentirano
engleski
Anticancerogenic properties of bioactive food compounds
nije evidentirano
nutrition ; cancer ; vitamins ; antioxidant activity ; body weight ; folate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
30.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti