Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antitumorska svojstva bioaktivnih komponenata hrane (CROSBI ID 380628)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Fako, Josipa Antitumorska svojstva bioaktivnih komponenata hrane / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Fako, Josipa

Banjari, Ines

hrvatski

Antitumorska svojstva bioaktivnih komponenata hrane

Način života i prehrambene navike uvelike utječu na kvalitetu života. Prehrana ima veliki utjecaj na zdravlje pa tako može smanjiti rizik od razvoja karcinoma. Karcinom nastaje izlaganjem zdravih stanica karcinogenima koji uzrokuju nepovratne promjene na DNK. Ako se karcinom ne liječi u prvim fazama dolazi do trajnog oštećenja i širenja zaraženih stanica. Na razvoj karcinoma utječu genetski faktori, a nenasljedni faktori kao što su prehrana, tjelesna masa te fizička neaktivnost mogu se regulirati po potrebi. Hrvatska je po učestalosti karcinoma na 19. mjestu dok je po stopi smrtnosti na 4. mjestu. Karcinomi od kojih ljudi najčešće u Hrvatskoj obolijevaju su karcinom pluća, karcinom dojke odnosno prostate i kolorektalni karcinom. Upravo je kolorektalni karcinom interesantan s obzirom na činjenicu kako se 90% incidentnih slučajeva vog karcinoma direktno povezuju s prehrambenim navikama i promjenama životnog stila. Na povećan razvoj karcinoma veliki utjecaj imaju fizička neaktivnost i povećana tjelesna masa ili pretilost. Rizik od razvoja karcinoma dojke, debelog crijeva i rektuma, endometrija, jednjaka, bubrega i gušterače je povećan kod prekomjerne tjelesne mase. Kako bi se rizik smanjio potrebno je povećati fizičku aktivnost i uravnotežiti prehranu. Preporučeno je konzumiranje namirnica biljnog podrijetla bogatih vlaknima npr. proizvodi od cjelovitog zrna, povrće bogato folatima (brokula, kelj, cvjetača) i voće. Meso je u nekim studijama pozitivno povezano s rizikom od nastanka karcinoma debelog crijeva. Učinak vitamina na karcinogenezu je vrlo jak. Mora se naglasiti kako vitamini prvenstveno imaju ulogu u sprječavanju nastanka karcinoma, ali ne i u liječenju. Nekoliko vitamina kao što su vitamin A, β-karoten, vitamin E i C imaju antioksidativno djelovanje. Antioksidansi sprječavaju oštećenje DNK, stvaranje kancerogenih spojeva u želucu te možemo reći da doprinose sprječavanju razvoja karcinoma. Zaključno može se reći kako se rizik od razvoja karcinoma može smanjiti uravnoteženom prehranom, povećanjem fizičke aktivnosti te izbjegavanjem konzumiranja procesirane, konzervirane i ozračene hrane. Ipak, puno toga ostaje nerazjašnjeno i još se veliki broj istraživanja treba provesti kako bi se utvrdili pozitivni ili pak negativni učinci nekih bioativnih komponenata hrane na karcinogenezu.

prehrana ; karcinom ; vitamini ; antioksidatvno djelovanje ; tjelesna masa ; folati

nije evidentirano

engleski

Anticancerogenic properties of bioactive food compounds

nije evidentirano

nutrition ; cancer ; vitamins ; antioxidant activity ; body weight ; folate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

30.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti

Poveznice