Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dijetoterapija anemije (CROSBI ID 48852)

Prilog u knjizi | stručni rad

Banjari, Ines Dijetoterapija anemije // 100 (i pokoja više) CRTICA IZ ZNANOSTI O PREHRANI / Šatalić, Zvonimir (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, 2013. str. 146-148

Podaci o odgovornosti

Banjari, Ines

hrvatski

Dijetoterapija anemije

Anemija uslijed deficita željeza ili sideropenija je najčešći oblik anemije i najčešći prehrambeni poremećaj diljem svijeta. Progresija anemije uslijed deficita željeza može se podijeliti u tri faze, no vrlo se često ova stanja u progresiji ne razlikuju i uzimaju kao sinonim. Unos željeza iz hrane je direktno vezan na energetski unos, te je rizik od deficita posebice izražen u slučajevima veće potrebe za željezom od energetskih potreba. Željezo je u hrani prisutno kao hemsko i nehemsko, a razlikuju se po apsorpciji. Važno je istaknuti kako je anemija bolest koja ne boli i vrlo se često zanemari, naročito u žena, a često je prateće stanje drugih kliničkih i patoloških stanja, posebice onih koje zahvaćaju gastrointestinalni trakt.

deficit željeza, anemija, simptomi, hemsko, nehemsko, bioraspoloživost, rizične populacijske skupine, dodaci prehrani, terapijski pristupi

nije evidentirano

engleski

Diet therapy of anaemia

nije evidentirano

iron deficiency, anaemia, symptoms, hem, nonheme, bioavailability, population groups at-risk, supplements, therapy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

146-148.

objavljeno

Podaci o knjizi

Šatalić, Zvonimir

Zagreb: Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

2013.

978-953-6893-01-0

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija