Dijetoterapija anemije (CROSBI ID 48852)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Banjari, Ines
hrvatski
Dijetoterapija anemije
Anemija uslijed deficita željeza ili sideropenija je najčešći oblik anemije i najčešći prehrambeni poremećaj diljem svijeta. Progresija anemije uslijed deficita željeza može se podijeliti u tri faze, no vrlo se često ova stanja u progresiji ne razlikuju i uzimaju kao sinonim. Unos željeza iz hrane je direktno vezan na energetski unos, te je rizik od deficita posebice izražen u slučajevima veće potrebe za željezom od energetskih potreba. Željezo je u hrani prisutno kao hemsko i nehemsko, a razlikuju se po apsorpciji. Važno je istaknuti kako je anemija bolest koja ne boli i vrlo se često zanemari, naročito u žena, a često je prateće stanje drugih kliničkih i patoloških stanja, posebice onih koje zahvaćaju gastrointestinalni trakt.
deficit željeza, anemija, simptomi, hemsko, nehemsko, bioraspoloživost, rizične populacijske skupine, dodaci prehrani, terapijski pristupi
nije evidentirano
engleski
Diet therapy of anaemia
nije evidentirano
iron deficiency, anaemia, symptoms, hem, nonheme, bioavailability, population groups at-risk, supplements, therapy
nije evidentirano
Podaci o prilogu
146-148.
objavljeno
Podaci o knjizi
Šatalić, Zvonimir
Zagreb: Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
2013.
978-953-6893-01-0