Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenata iz cvijeta i lista lavande (CROSBI ID 381010)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ložnjak, Petra Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenata iz cvijeta i lista lavande / Lapić, Jasmina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Ložnjak, Petra

Lapić, Jasmina

hrvatski

Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenata iz cvijeta i lista lavande

Lavandula hybrida ili lavandin je vrsta lavande koja raste u Hrvatskoj i uzgaja se radi dobivanja eteričnog ulja. Uz svoje prirodno mediteransko područje rasta, vrlo dobro uspijeva i u kontinentalnim krajevima. U okviru ovoga završnog rada rađena je izolacija i karakterizacija lako hlapljivih komponenata i oleorezina iz cvijeta i lista lavandina s otoka Visa. Pri postupku izolacije korištene su metode destilacije vodenom parom, ekstrakcije, uparavanja rotacijskim otparivačem i preparativne tankoslojne kromatografije. Identifikacija izoliranih komponenata provedena je tankoslojnom kromatografijom (TLC) i FTIR – spektroskopijom i na taj način je potvrđena prisutnost dominantnih lako hlapljivih sastavnica u svim izoliranim komponentama. Usporedbom količina lako hlapljivih komponenata dobivenih iz cvijeta i lista lavande zaključeno je da je zastupljenost tih komponenata znatno veća u cvijetu, te da dio lako hlapljivih komponenata zaostaje i u oleorezinu koji uz lako hlapljive komponente sadrži i nehlapljive komponente čija su antioksidacijska svojstva poželjna za upotrebu oleorezina u prehrambenoj industriji.

lavanda; eterično ulje; izolacija; lako hlapljive komponente; oleorezin

nije evidentirano

engleski

Isolation and characterization of volatile components from the flower and leaf of lavender

nije evidentirano

lavender; esential oil; isolation; volatile components; oleoresin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

10.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija