Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj izlaganja povišenoj temperaturi na odnos bakterije Campylobacter jejuni i amebe Acanthamoeba castellanii (CROSBI ID 381052)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šerifović, Jasmina Utjecaj izlaganja povišenoj temperaturi na odnos bakterije Campylobacter jejuni i amebe Acanthamoeba castellanii / Gobin, Ivana (mentor); Vučković, Darinka (neposredni voditelj). Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2013

Podaci o odgovornosti

Šerifović, Jasmina

Gobin, Ivana

Vučković, Darinka

hrvatski

Utjecaj izlaganja povišenoj temperaturi na odnos bakterije Campylobacter jejuni i amebe Acanthamoeba castellanii

U razvijenim zemljama Campylobacter jejuni ima značajn učinak na zdravlje ljudi i smatra se jednim od vodećih uzročnika bakterijskog gastroenteritisa. Dokazano je da nedovoljno termički obrađena hrana i neklorirana voda predstavljaju faktore rizika u prijenosu ovog patogena i obolijevanju ljudi. Amebe su ubikvitarni organizmi vodenog okoliša. Prilagođene su nepovoljnim uvjetima okoliša (povišene temperature, manjak kisika, kloriranje) te je nebrojeno puta utvrđeno da mogu predstavljati rezervoar za patogene bakterije i tako potpomoći njihovo preživljavanje u okolišu. Rezultati ovog rada pokazuju da C. jejuni (soj 27850 i soj 655) adherira na amebe u velikom broju i nakon izlaganja povišenoj temperaturi. Nakon izlaganja povišenoj temperaturi i kokultivacije s amebama C. jejuni preživljava u ATCC i ATCC mediju bez glukoze. Ne bilježe se značajne razlike u rastu među ispitivanim sojevima C. jejuni. Rezultati pokazuju da kampilobakter nakon 48 sati ne raste u PAGE mediju siromašnom nutrijentima, što ne mora nužno značiti da nije preživio. Moguće je da u ovom mediju prelazi u VBNC oblik. Iz svega navedenog može se zaključiti da i nakon izlaganja C. jejuni nepovoljnim uvjetima dolazi do interakcije ove bakterije i ameba.

Campylobacter jejuni ; Acanthamoeba castellanii ; izlaganje povišenoj temperaturi ; adhezija ; kokultivacija

nije evidentirano

engleski

The impact of high temperature on the relationship between Campylobacter jejuni and amoeba Acanthamoeba castellanii

nije evidentirano

Campylobacter jejuni ; Acanthamoeba castellanii ; temperature effect ; adhesion ; cocultivation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

26.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti