Personalizirana prehrana za oboljele od osteoporoze (CROSBI ID 602064)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Verbanac, Donatella
hrvatski
Personalizirana prehrana za oboljele od osteoporoze
Cilj personalizirane medicine je bolje predviđanje, prevencija i liječenje bolesti, te praćenje bolesnika kroz njegov svakodnevni život. U sklopu personaliziranog pristupa pacijentu, prehrana koncipirana na osnovu specifičnih osobitosti svakog pojedinog pacijenta rezultirat će maksimalnom učinkovitošću i uvelike doprinijeti općem stanju pacijenta. Prehrana je jedna od ključnih komponenti i u prevenciji i suzbijanju štetnih posljedica osteoporoze. Saznanja o tome kako koncipirati prehranu oboljelih od te bolesti, često se mijenjaju i nadopunjuju. Iako su kalcij i vitamin D bili elementi od primarnog fokusa u prehrani za prevenciju osteoporoze, nedavna istraživanja naglasila su važnost i nekih drugih hranjivih tvari. Nadalje, rezultati ispitivanja utjecaja kalcija i vitamina D pokazali su se nedosljednim, pa bi daljnje oslanjanje na samo ovu intervenciju moglo biti neprimjereno. Uz toliko naglašavanu konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda, sada se u prehranu oboljelih od osteoporoze uvodi veća količina voća i povrća, budući je utvrđeno da te namirnice djeluju kao zaštitni čimbenik zdravlja kostiju. Nekoliko hranjivih tvari, uključujući magnezij, kalij, vitamin C, vitamin K, pojedini vitamini B skupine i karotenoidi, pokazalo je bitnu ulogu u zdravlju kosti. Umjesto nekad zastupanog štetnog učinka, danas je utvrđeno da dodatni unos proteina poboljšava status kostiju, osobito u starijih osoba. Suprotno tomu, redovni unos slatkih napitaka na bazi cole, pokazuje negativne učinke, dok se umjerena konzumacija alkohola preporuča i to osobito u starijih žena. Trenutna istraživanja o prehrani i statusu kostiju, zagovaraju način prehrane s puno voća i povrća, unosom odgovarajućim bjelančevinama iz mlijeka, mesa, riba i mahunarki, a ograničavaju hranu s niskim nutritivnim vrijednostima. Međutim, preostaje pitanje, na koji način u svakodnevnu prehrano oboljelih uključiti i njihove individualne osobine, kako iskoristiti podatke o interakciji pojedine vrste hrane i njihovih gena, te je li potrebno uvoditi dodatne suplemente u obliku gotovih proizvoda. Trenutna spoznaja iz područja znanosti o prehrani jako govori u prilog tome da se svakom pacijentu treba pristupiti osobno, pomno odabrati namirnice koje su odgovarajuće za njega i pri tome voditi računa da obroci budu ciljani, raznovrsni, ukusni i umjereni. Tako koncipirani izbor hrane može znatno doprinijeti poboljšanju zdravlja kostiju i smanjenju rizika od prijeloma.
personalizirana medicina; prehrana; biološki aktivni spojevi u hrani; osteoporoza
nije evidentirano
engleski
Personalised nutrition for the individuals affected by osteoporosis
nije evidentirano
Personalized medicine; nutrition; biologically active compounds in food; microbiota; osteoporosis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Simpozij o osteoporozi, Knjiga sažetaka
Hrvatskog društva za kalcificirana tkiva, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva za osteoporozu i Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova
Zagreb: Hrvatskog društva za kalcificirana tkiva, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva za osteoporozu i Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova
Podaci o skupu
Simpozij o osteoporozi - 2011
pozvano predavanje
25.10.2011-25.10.2011
Zagreb, Hrvatska