Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece mlađe školske dobi (CROSBI ID 381156)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matovina, Anita Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece mlađe školske dobi / Bogut, Irella (mentor); Užarević, Zvonimir (neposredni voditelj). Osijek, Učiteljski fakultet, Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Matovina, Anita

Bogut, Irella

Užarević, Zvonimir

hrvatski

Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece mlađe školske dobi

Pravilna i raznolika prehrana važna je od ranog djetinjstva te je ključna za rast i razvoj djeteta. Prehrana školske djece mora biti kompletna i bogata, a to podrazumijeva unos ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vitamina, minerala i vode. Za održavanje zdravlja djeci su potrebni mnogi sastojci koji hranom moraju biti uneseni u organizam. Mlijeko i mliječni proizvodi pripadaju skupini osnovnih nezamjenjivih namirnica u prehrani, te bi pravilna i uravnotežena prehrana trebala uključivati tri mliječna obroka na dan. Svi su sastojci mlijeka posebno važni. Bjelančevine mlijeka sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za građu tkiva, enzima i hormona u ljudskom organizmu. Laktoza potiče rad crijeva i tako olakšava probavu masti, bjelančevina i drugih hranjivih tvari. Mliječna mast u mlijeku najveći je izvor energije. Mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor kalcija, fosfora, magnezija te vitamina A, B2, B12, C i D. Cilj diplomskog rada bio je istražiti koriste li učenici mlađe školske dobi u svojoj prehrani mlijeko i mliječne proizvode i kojoj mjeri te smatraju li mlijeko i mliječne proizvode zdravima. Kao instrument istraživanja korištena je anonimna anketa koja se sastojala od deset pitanja. Uzorak su činila ukupno 103 učenika. Rezultati ankete pokazali su neke očekivane, ali i neke neočekivane odgovore. Odgovori su većinom bili slični za sve učenike. Učenici smatraju mlijeko i mliječne proizvode zdravim namirnicama. Anketa je pokazala i da učenici u svojoj prehrani više koriste mlijeko, dok ostale mliječne proizvode (jogurt, sir, maslac, vrhnje i sladoled) koriste rjeđe.

mlijeko i mliječni proizvodi; prehrana; zdravlje; škola; anketa

nije evidentirano

engleski

Milk and dairy products in the diet of children of younger school age

nije evidentirano

milk and dairy products; diet; health; school; survey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

08.11.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Učiteljski fakultet, Osijek

Osijek

Povezanost rada

Pedagogija, Biologija