Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece mlađe školske dobi (CROSBI ID 381156)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Matovina, Anita
Bogut, Irella
Užarević, Zvonimir
hrvatski
Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece mlađe školske dobi
Pravilna i raznolika prehrana važna je od ranog djetinjstva te je ključna za rast i razvoj djeteta. Prehrana školske djece mora biti kompletna i bogata, a to podrazumijeva unos ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vitamina, minerala i vode. Za održavanje zdravlja djeci su potrebni mnogi sastojci koji hranom moraju biti uneseni u organizam. Mlijeko i mliječni proizvodi pripadaju skupini osnovnih nezamjenjivih namirnica u prehrani, te bi pravilna i uravnotežena prehrana trebala uključivati tri mliječna obroka na dan. Svi su sastojci mlijeka posebno važni. Bjelančevine mlijeka sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za građu tkiva, enzima i hormona u ljudskom organizmu. Laktoza potiče rad crijeva i tako olakšava probavu masti, bjelančevina i drugih hranjivih tvari. Mliječna mast u mlijeku najveći je izvor energije. Mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor kalcija, fosfora, magnezija te vitamina A, B2, B12, C i D. Cilj diplomskog rada bio je istražiti koriste li učenici mlađe školske dobi u svojoj prehrani mlijeko i mliječne proizvode i kojoj mjeri te smatraju li mlijeko i mliječne proizvode zdravima. Kao instrument istraživanja korištena je anonimna anketa koja se sastojala od deset pitanja. Uzorak su činila ukupno 103 učenika. Rezultati ankete pokazali su neke očekivane, ali i neke neočekivane odgovore. Odgovori su većinom bili slični za sve učenike. Učenici smatraju mlijeko i mliječne proizvode zdravim namirnicama. Anketa je pokazala i da učenici u svojoj prehrani više koriste mlijeko, dok ostale mliječne proizvode (jogurt, sir, maslac, vrhnje i sladoled) koriste rjeđe.
mlijeko i mliječni proizvodi; prehrana; zdravlje; škola; anketa
nije evidentirano
engleski
Milk and dairy products in the diet of children of younger school age
nije evidentirano
milk and dairy products; diet; health; school; survey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
08.11.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Učiteljski fakultet, Osijek
Osijek