Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske (CROSBI ID 602432)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lukić, Boris ; Kušec, Goran ; Đurkin, Ivona
hrvatski
Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske
Neugodan miris i okus mesa je pojava koja nastaje termičkom obradom mesa spolno zrelih muških svinja. U stočarskom uzgoju, kastracija muških svinja dugi je niz godina uobičajena veterinarska mjera koja se primjenjuje radi izbjegavanja ove nepoželjne pojave. Osim preventivnog djelovanja na pojavu neugodnog mirisa, kastriranjem su životinje manje agresivne te se njihovo ponašanje lakše kontrolira. S druge pak strane, kastriranjem životinja nepovoljno se djeluje na neka važna proizvodna svojstva kao što su dnevni prirast, konverzija hrane i mesnatost polovica. Uz navedene nedostatke, u posljednjih desetak godina kastriranje je kritizirano od strane svjetskih udruga za dobrobit životinja, stoga je u zemljama Europske unije kastracija od 1. siječnja 2012. trebala biti izvođena uz primjenu anestetika, dok je krajnji cilj u potpunosti isključiti kastraciju do 2018. godine. Selekcija primjenom genomskih informacija je, dugoročno promatrajući, najprihvatljivija metoda u prevenciji ove pojave. Između dva kemijska spoja, odgovornih za neugodan miris - skatola i androstenona, postoji niska genetska korelacija i visoki heritabilitet što predstavlja snažnu osnovu za provođenje selekcije. Metode novih generacija sekvenciranja genoma s visokom gustoćom polimorfizama jednog nukleotida (engl. SNP- Single Nucleotide Polymorphisms) i nižim troškovima omogućuju da genomska selekcija postane komercijalno ostvariva i učinkovita mogućnost u izbjegavanju neugodnog mirisa mesa nerasta u populacijama svinja.
neugodan miris mesa ; genomska selekcija ; polimorfizmi ; svinje
nije evidentirano
engleski
Possibilities of avoiding boar taint in pig populations in the Republic of Croatia
nije evidentirano
boar taint ; genomic selection ; polymorphisms ; pigs
nije evidentirano
Podaci o prilogu
282-282.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-07-9
Podaci o skupu
48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture
predavanje
17.02.2013-22.02.2013
Hrvatska