Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Role and importance of biotechnology in fermented food production (CROSBI ID 602560)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Božanić, Rajka ; Hardi, Jovica ; Slačanac ; Vedran Role and importance of biotechnology in fermented food production // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 37-37

Podaci o odgovornosti

Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Božanić, Rajka ; Hardi, Jovica ; Slačanac ; Vedran

engleski

Role and importance of biotechnology in fermented food production

Biotehnološki principi u proizvodnji hrane su se primjenjivali puno prije nego li je biotehnologija prepoznata kao revolucionarna znanstvena disciplina koja podrazumijeva primjenu bioloških sustava, uključujući mikroorganizme (probiotike, starter kulture i druge važne industrijske mikroorganizme) i njihove metabolite (organske kiseline, enzime, bakteriocine, aminokiseline, mikrobne polisaharide, vitamine B skupine, antioksidanse, niskokalorična sladila i druge nutraceutike) u industrijskim procesima. Na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja iz fiziologije, molekularne biologije i molekularne genetike bakterija mliječne kiseline, otvara se neizmjerni potencijal biotehnologije i biotehnoloških procesa u dobivanju novih proizvoda, posebice fermentiranih mliječnih proizvoda. Pri tome, primijenjene bakterije mliječne kiseline, kao probiotici ili kao starter kulture, imaju presudnu ulogu u razvijanju okusa i arome, produljenju vijeka trajanja, povećanju kvalitete i sigurnosti proizvoda, te nutritivnoj vrijednosti i pozitivnim učincima fermentirane hrane na zdravlje potrošača.

biotechnology ; fermented food ; microbial metabolites ; probiotics ; starter cultures

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

37-37.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci

Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor

Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

978-953-154-195-4

Podaci o skupu

Proizvodnja hrane i šumarstvo-temelj razvoja istočne Hrvatske

pozvano predavanje

14.06.2013-15.06.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija