Određivanje udjela vode u tjestenini (CROSBI ID 333754)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rak, Sandra
Vahčić, Nada
--
hrvatski
Određivanje udjela vode u tjestenini
Zbog svoje nutritivne vrijednosti tjestenina ima veliku ulogu u suvremenoj prehrani. Ima niski udjel vode, slabo je higroskopna, a tijekom skladištenja ne stari, ne mijenja okus, miris i upotrebnu vrijednost. S obzirom da je udjel vlage jedan od važnih čimbenika koji određuju kakvoću bilo kojeg prehrambenog proizvoda pa tako i tjestenine, tijekom prerade i distribucije, kao i kontrole gotovog proizvoda njegovo određivanje mora biti brzo i precizno. Standardne laboratorijske metode određivanja vode sušenjem do konstantne mase baziraju se na uklanjanju vode iz malih količina vlažnog uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija. Nedostatak tih metoda je da su relativno dugotrajne. Za što brže određivanje vlažnosti mnogih prehrambenih proizvoda razvijene su i druge metode od kojih je jedna i sušenje mikrovalovima u različitim modelima sušnica. Jedna od sušnica je i "Milestone MLS-1200 Mega System". Cilj ovog istraživanja bio je usporediti rezultate određivanja udjela vode u tjestenini dobivene dvjema metodama (standardnom AOAC metodom sušenja i metodom sušenja u spomenutoj mikrovalnoj sušnici). Dobiveni rezultati statistički su interpretirani. Prema postignutim statističkim parametrima utvrđena je prikladnost metode mikrovalnog sušenja za uporabu, budući da je i brža i jednostavnija u odnosu na standardnu metodu sušenja.
tjestenina; udjel vlage; mikrovalovi
nije evidentirano
engleski
Determination of moisture content in pasta
nije evidentirano
pasta; moisture content; microwaves
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
01.03.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb