Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Enterobakterije (CROSBI ID 49259)

Prilog u knjizi | stručni rad

Kalenić. Smilja ; Bedenić, Branka ; Bošnjak, Zrinka Enterobakterije // Medicinska mikrobiologija / Kalenić, Smilja (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2013. str. 182-200

Podaci o odgovornosti

Kalenić. Smilja ; Bedenić, Branka ; Bošnjak, Zrinka

hrvatski

Enterobakterije

Naziv za veliku heterogenu skupinu gram-negativnih štapića koji ne stvaraju spore, fakultativni su anaerobi i dobro preživljavaju u nepovoljnim uvjetima. Komenzali su probavnog sustava čovjeka i mnogih životinjskih vrsta. Uz stafilokoke i streptokoke spadaju u bakterije koje najčešće uzrokuju bolest u ljudi. U probavnom sustavu čovjeka čine samo 1-2% ukupne normalne crijevne flore a ostalo su uglavnom endogeni anaerobi. Taksonomija im je kompleksna. Postoji 30 rodova i 110 vrsta, uz stalnu tendenciju porasta. Svega njih 30-tak vrsta mogu prouzročiti bolest u ljudi. Za identifikaciju su se u prošlosti koristile samo biokemijske i serološke metode a danas za koriste i modernije metode kao što su PCR i DNA-DNA hibridizacija. Enterobakterije su kratki gram-negativni štapići koji ne stvaraju spore. Dužina im se kreće od 2 do 3 µm a širina od 0.5 do 0.7 µm. Neke vrste su inkapsulirane a neke nisu. Kapsula je posebno izražena u klepsijela i u nekim izolatima enterobaktera. Osim bakterija u rodu Shigella, Klebsiella i Yersinia ostale vrste enterobakterija su pokretne. Oko 20% izolata E. coli je nepokretno. U rodu Salmonella vrste Salmonella pullorum i Salmonella gallinarum su nepokretne i ne stvaraju flagele. Enterobakterije rastu na običnim hranilištima. Optimalna temperatura razmnožavanja iznosi 37°C. Sojevi iz rodova Hafnia, Serratia i Yersinia se mogu umnožavati i na mnogo nižim temperaturama. Za izolaciju enterobakterija iz stolice koristimo selektivne podloge kao što su McConcey agar, Drigalski agar, SS agar i XLD agar. U SAD se koristi Hectoen enteric agar. SS agar je najčešće korištena podloga za izolaciju samonela i šigela. Sadržava laktozu, natrijev citrat, željezo i natrijev tiosulfat. Kolonije salmonela su na toj podlozi prozirne i imaju crnu točku u sredini zbog stvaranja feri-sulfita. Šigele imaju prozirne kolonije jer su laktoza negativne bez crne točke u sredini. MacConcey agar je selektivna podloga za enterobakterije. Sadržava laktozu, žučne soli i neutralno crvenilo kao indikator. Inhibira rast gram-pozitivnih bakterija i omogućuje razlikovanje laktoza negativnih vrsta koje imaju prozirne kolonije od laktoza pozitivnih koje imaju ružičaste kolonije. Drigalski agar je također selektivna podloga za enterobakterije. Sadržava žučne soli, laktozu i brom-timol plavilo. Vrste koje su laktoza pozitivne imaju žute kolonije zbog razgradnje laktoze, stvaranja kiseline i promjene boje indikatora. Laktoza negativne vrste imaju plave kolonije. Enterobakterije stvaraju glatke, sjajne i konveksne kolonije, pravilnih rubova. Kolonije klebsijele su sluzave zbog posjedovanja kapsule. Enterobakterije su katalaza pozitivne i oksidaza negativne. Enterobakterije zamućuju difuzno tekuće podloge i stvaraju talog. Razgradnja ugljikohidrata i aminokiselina se koristi za biokemijsku identifikaciju enterobakterija. Kultivacija na diferencijalnim podlogama kao što McConkey ili EMB agar omogućuje razlikovanje laktoza pozitivnih vrsta od laktoza negativnih vrsta što olakšava identifikaciju vrste. Selektivne podloge koje sadržavaju soli željeza i natrijev tiosulfat omogućuju identifikaciju vrsta koje stvaraju sumporovodik (Salmonella, Proteus). Rast na trostrukom šećeru (0.1% glukoze, 1% saharoze, 1% laktoze i željeznim sulfatom) omogućuje razlikovanje vrsta koje fermentiraju laktozu od onih koje su laktoza negativne. Ako se razgrađuje samo glukoza dno i kosina u početku požute od male količine kiseline koja se stvara. Fermentacijski produkti se kasnije oksidiraju u vodu i ugljični dioksid i oslobađaju se s kosine a oksidativna dekarboksilacija proteina stvara amine pa se alkalizira kosina i poprimi crvenkastu boju.

enterobakterije, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae

nije evidentirano

engleski

Enteric bacteria

nije evidentirano

Enterobacteriaceae, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae

nije evidentirano

Podaci o prilogu

182-200.

objavljeno

Podaci o knjizi

Medicinska mikrobiologija

Kalenić, Smilja

Zagreb: Medicinska naklada

2013.

978-953-176-637-1

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti