Postizanje sigurnosti hrane kroz zakonodavstvo EU u ruralnom turizmu (CROSBI ID 603160)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Uršulin-Trstenjak, Natalija
hrvatski
Postizanje sigurnosti hrane kroz zakonodavstvo EU u ruralnom turizmu
Svi subjekti u poslovanju sa hranom dužni su uspostaviti sustav samokontrole koji se temelji na analizi rizika, HACCP sustavu-analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka, sljedivosti, i na službenoj kontroli baziranoj na audit principu i time osigurati sigurnost hrane, stoji u Zakonu o hrani koji je donesen početkom ove godine. Sadržaj ovog zakona počiva na EU legislativi i to na Direktivi (EZ) br. 178/2002 i Direktivama (EZ) br. 852/2004, 853/2004, 854/2002, 882/2004, 2075/2005 i 2073/2004 koje se zovu «higijenski paket» čije poštivanje dovodi do postizanja sigurnosti hrane. Hrvatska će do kraja 2008. godine provesti transpoziciju uredbi «higijenskog paketa» i uskladiti postojeće i donesti nove pravilnike i provedbene propise koji reguliraju to područje. Cilj ovog rada je prikazati model smjernica za dobru higijensku praksu, koje bi u nekim djelatnostima, poput ugostiteljstva u području ruralnog turizma uz poštivanje preporučenih međunarodnih smjernica dobre higijenske prakse, načela higijene hrane Codex Alimentariusa odnosno novog «higijenskog paketa» temeljenog na već spomenutim Direktivama (EZ) osigurale sigurnost hrane. Kao primjer možemo spomenuti Sloveniju, kao članicu Evropske unije, koja je donijela prateću zakonsku regulativu iz tog područja na temelju svog krovnog zakona, kojom je definirano da smjernice za dobru higijensku praksu mogu pripremiti udruge, uz konzultaciju stručne osobe, za područje svoje djelatnosti ili drugi zainteresirani i da se mogu izdati od strane udruga kao priručnik, a odobrava ih Ured za hranu i prehranu pri Ministarstvu zdravstva.
sigurnost hrane; smjernice dobre higijenske prakse
nije evidentirano
engleski
Accomplishing food safety through eu laws in rural tourism
nije evidentirano
food safety; guidelines of good hygiene practices
nije evidentirano
Podaci o prilogu
417-420.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Perspektive razvoja ruralnog turizma : zbornik radova
Katica, Dijana
Hvar: Institut za turizam
978-953-6387-07-6
Podaci o skupu
1. hrvatski kongres o rurualnom turizmu
predavanje
17.10.2007-21.10.2007
Hvar, Hrvatska