Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Postizanje sigurnosti hrane kroz zakonodavstvo EU u ruralnom turizmu (CROSBI ID 603160)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Uršulin-Trstenjak, Natalija Postizanje sigurnosti hrane kroz zakonodavstvo EU u ruralnom turizmu // Perspektive razvoja ruralnog turizma : zbornik radova / Katica, Dijana (ur.). Hvar: Institut za turizam, 2007. str. 417-420

Podaci o odgovornosti

Uršulin-Trstenjak, Natalija

hrvatski

Postizanje sigurnosti hrane kroz zakonodavstvo EU u ruralnom turizmu

Svi subjekti u poslovanju sa hranom dužni su uspostaviti sustav samokontrole koji se temelji na analizi rizika, HACCP sustavu-analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka, sljedivosti, i na službenoj kontroli baziranoj na audit principu i time osigurati sigurnost hrane, stoji u Zakonu o hrani koji je donesen početkom ove godine. Sadržaj ovog zakona počiva na EU legislativi i to na Direktivi (EZ) br. 178/2002 i Direktivama (EZ) br. 852/2004, 853/2004, 854/2002, 882/2004, 2075/2005 i 2073/2004 koje se zovu «higijenski paket» čije poštivanje dovodi do postizanja sigurnosti hrane. Hrvatska će do kraja 2008. godine provesti transpoziciju uredbi «higijenskog paketa» i uskladiti postojeće i donesti nove pravilnike i provedbene propise koji reguliraju to područje. Cilj ovog rada je prikazati model smjernica za dobru higijensku praksu, koje bi u nekim djelatnostima, poput ugostiteljstva u području ruralnog turizma uz poštivanje preporučenih međunarodnih smjernica dobre higijenske prakse, načela higijene hrane Codex Alimentariusa odnosno novog «higijenskog paketa» temeljenog na već spomenutim Direktivama (EZ) osigurale sigurnost hrane. Kao primjer možemo spomenuti Sloveniju, kao članicu Evropske unije, koja je donijela prateću zakonsku regulativu iz tog područja na temelju svog krovnog zakona, kojom je definirano da smjernice za dobru higijensku praksu mogu pripremiti udruge, uz konzultaciju stručne osobe, za područje svoje djelatnosti ili drugi zainteresirani i da se mogu izdati od strane udruga kao priručnik, a odobrava ih Ured za hranu i prehranu pri Ministarstvu zdravstva.

sigurnost hrane; smjernice dobre higijenske prakse

nije evidentirano

engleski

Accomplishing food safety through eu laws in rural tourism

nije evidentirano

food safety; guidelines of good hygiene practices

nije evidentirano

Podaci o prilogu

417-420.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Perspektive razvoja ruralnog turizma : zbornik radova

Katica, Dijana

Hvar: Institut za turizam

978-953-6387-07-6

Podaci o skupu

1. hrvatski kongres o rurualnom turizmu

predavanje

17.10.2007-21.10.2007

Hvar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija