Utjecaj oblika na kvalitetu osušenog ploda jabuke (CROSBI ID 198305)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Sito, Stjepan ; Škurdija, Slavica ; Sinković, Petra ; Čeh, Mario ; Martinec, Jasmina ; Arar, Martina
hrvatski
Utjecaj oblika na kvalitetu osušenog ploda jabuke
U radu su prikazani rezultati laboratorijskog sušenja jabuka u različitim oblicima slijedećih sorti jabuka ; Crips Pink, Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious, i Braeburn. Čips od jabuke se pokazao kao najpoželjniji osušeni oblik jabuke (63%), slijede klipiči (21%), a za štapiće se odlučilo svega 16% anketiranih osoba. Rezultati ankete su pokazali da je najpoželjnija sorta za sušenje Crips Pink, zatim Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious, a najmanje poželjna sorta je Braeburn. Prikazani rezultati istraživanja mogu poslužiti pri odabiru sorti jabuka kod podizanja novih nasada čiji bi plodovi bili namijenjeni sušenju.
plod jabuke ; sušenje jabuke ; čips od jabuke
nije evidentirano
engleski
The effect of shape to quality of dried apple fruit
nije evidentirano
apple fruit ; drying of apple ; apple chips
nije evidentirano