Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kemijski sastav mlijeka paških ovaca (CROSBI ID 198553)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka ; Mioč, Boro ; Pecina, Marija ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Barać, Zdravko Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kemijski sastav mlijeka paških ovaca // Mljekarstvo, 61 (2011), 3; 226-233

Podaci o odgovornosti

Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka ; Mioč, Boro ; Pecina, Marija ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Barać, Zdravko

hrvatski

Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kemijski sastav mlijeka paških ovaca

Budući se proizvedeno mlijeko paških ovaca u cijelosti prerađuje u Paški sir, od izuzetne važnosti je osigurati ujednačenu proizvodnju mlijeka propisanog kemijskog sastava i higijenske kvalitete. Uz genotip, kao najvažniji čimbenik, na proizvodnju i kvalitetu ovčjeg mlijeka utječu brojni fiziološki čimbenici, pa je stoga svrha istraživanja bila utvrditi utjecaj stadija i redoslijeda laktacije na dnevnu količinu i kemijski sastav mlijeka (udio suhe tvari, mliječne masti, proteina, kazeina, laktoze i suhe tvari bez masti) paških ovaca. Slučajnim odabirom odabrana su 3 gospodarstva s područja Kolana i Caske, a istraživanje je provedeno na ukupno 213 paških ovaca. Stadij laktacije bio je podijeljen na: početak (do 50.-og dana), sredinu (od 51. do 100.-og dana) i kraj (od 101. dana do zasušenja) laktacije. Ovisno o redoslijedu laktacije, ovce su grupirane u pet razreda (1., 2., 3., 4., 5. i ostale laktacije). Istraživanjem je utvrđen značajan utjecaj stadija i redoslijeda laktacije na prosječnu dnevnu količinu mlijeka i analiziran kemijski sastav mlijeka. Paške ovce vrh dnevne proizvodnje mlijeka ostvarile su sredinom laktacije (773 g), odnosno u 3. laktaciji (712 g). Krajem laktacije udio suhe tvari, mliječne masti, proteina, kazeina i suhe tvari bez masti u mlijeku, bio je značajno viši u odnosu na početak i sredinu laktacije. Najviši udio suhe tvari, mliječne masti, proteina i kazeina utvrđen je u mlijeku paških ovaca u 5. i ostalim laktacijama. Između pojedinih parametara utvrđeni su značajni koeficijenti

ovčje mlijeko; dnevna količina mlijeka; kemijski sastav; paška ovca; stadij laktacije; redoslijed laktacije

nije evidentirano

engleski

Influence of paragenetic factors on production and chemical composition of Paška sheep milk

nije evidentirano

sheep milk; daily milk yield; chemical composition; Paška sheep; stage of lactation; number of lactation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61 (3)

2011.

226-233

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost