Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Halal standard i veza s drugim standardima (CROSBI ID 381815)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Dugonjić, Aldin Halal standard i veza s drugim standardima / Uršulin-Trstenjak, Natalija (mentor); Zagreb, Zdravstveno veleučilište, . 2007

Podaci o odgovornosti

Dugonjić, Aldin

Uršulin-Trstenjak, Natalija

hrvatski

Halal standard i veza s drugim standardima

Standardizacija je globalni trend u svijetu. U području proizvodnje prometa hrane najčešće se primjenjuju ISO standardi, standardi Codex Alimentariusa. Halal standardizacija je bazirana na principu dokazivanja sljedivosti halal-a u prehrambenom lancu. Primjenjuje se kao proaktivni preventivni pristup u sprječavanju mogućnosti ulaska harama u proces proizvodnje. Proizvođač hrane ili organizacije koja proizvodi hranu mora dokazati da ne koristi haram sirovine i da proces proizvodnje obavlja u skladu sa hala zahtjevima. Organizacija je dužna pružiti dokaz da su sve komponente koje ulaze u proizvodnju halal. Stoga je cilj ovog rada upoznati se sa halal standardom i vezama između istog i drugih već, duže prisutnih standarda. Osim točno propisane procedure provjere u tvornicama se educiraju interni auditori. Za prevenciju ulaska harama odgovorni su educirani interni auditori koji obavljaju neprekidan monitroing proizvoda i procesa. Interni auditori posebno kontroliraju HACCP-točke u procesu gdje je moguća kontaminacija. Agencija putem eksternih auditora provjerava sljedivost halala i validira proizvod analizama sastava proizvoda.

Halal standard; haram hrana; HACCP

nije evidentirano

engleski

Halal standard and links to other standards

nije evidentirano

Halal standard; haram food; HACCP

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

31.10.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Zdravstveno veleučilište

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija