Halal standard i veza s drugim standardima (CROSBI ID 381815)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dugonjić, Aldin
Uršulin-Trstenjak, Natalija
hrvatski
Halal standard i veza s drugim standardima
Standardizacija je globalni trend u svijetu. U području proizvodnje prometa hrane najčešće se primjenjuju ISO standardi, standardi Codex Alimentariusa. Halal standardizacija je bazirana na principu dokazivanja sljedivosti halal-a u prehrambenom lancu. Primjenjuje se kao proaktivni preventivni pristup u sprječavanju mogućnosti ulaska harama u proces proizvodnje. Proizvođač hrane ili organizacije koja proizvodi hranu mora dokazati da ne koristi haram sirovine i da proces proizvodnje obavlja u skladu sa hala zahtjevima. Organizacija je dužna pružiti dokaz da su sve komponente koje ulaze u proizvodnju halal. Stoga je cilj ovog rada upoznati se sa halal standardom i vezama između istog i drugih već, duže prisutnih standarda. Osim točno propisane procedure provjere u tvornicama se educiraju interni auditori. Za prevenciju ulaska harama odgovorni su educirani interni auditori koji obavljaju neprekidan monitroing proizvoda i procesa. Interni auditori posebno kontroliraju HACCP-točke u procesu gdje je moguća kontaminacija. Agencija putem eksternih auditora provjerava sljedivost halala i validira proizvod analizama sastava proizvoda.
Halal standard; haram hrana; HACCP
nije evidentirano
engleski
Halal standard and links to other standards
nije evidentirano
Halal standard; haram food; HACCP
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
31.10.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Zdravstveno veleučilište
Zagreb