Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prikaz izrade HACCP studije u ugostiteljskom objektu Šibensko-kninske županije (CROSBI ID 381892)

Ocjenski rad | diplomski rad

Goleš, Sanja Prikaz izrade HACCP studije u ugostiteljskom objektu Šibensko-kninske županije / Uršulin-Trstenjak, Natalija (mentor); Zagreb, Zdravstveno veleučilište, . 2010

Podaci o odgovornosti

Goleš, Sanja

Uršulin-Trstenjak, Natalija

hrvatski

Prikaz izrade HACCP studije u ugostiteljskom objektu Šibensko-kninske županije

Zakonska obveza svih subjekata koji posluju s hranom da uspostave i provode redovite kontrole higijenskih uvjeta proizvodnje u skladu s HACCP načelima, stoga je cilj ovog rada prikaz izrade HACCP studije u jednom ugostiteljskom objektu Šibensko-kninske županije, kao bitnog koraka u procesu implementacije HACCP-a u istom. U radu su prikazani svi aspekti vezani uz pripremu jela i pića u hotelu, odnosno uz kuhinju, restoran i aperitiv bar, a sve sa ciljem kontrole rizika značajnih za sigurnost hrane. Istraživanje je provedeno u dva dijela. Prvo je u suradnji sa voditeljicom HACCP tima za cijeli hotelski kompleks provedeno terensko istraživanje u predmetnom hotelu, a zatim je pregledan i obrađen prikupljeni materijal, odnosno HACCP studija hotela. Sama implementacija HACCP sustava, nije bila jednostavna jer je zahtijevala brojne promjene i prilagodbe, i to od preuređenja prostora za pripremu hrane, uvođenja novih uređaja i materijala, uspostavljanje sustava interne komunikacije, uzbunjivanja pa do edukacije osoblja. Zbog toga je sastavljen HACCP plan koji je omogućio jednostavno praćenje kontrolnih parametara. HACCP nije samo certifikat već je to stalan proces osvještavanja ispravnih radnih navika, primjene naprednih tehnoloških standarda, te prilagodbe prehrambenim potrebama i željama gostiju. Glavni razlog za uvođenje HACCP-a u hotel, osim zakonske obveze je bio taj što hotelska tvrtka nudi svoje usluge na internacionalnom tržištu, a HACCP je na internacionalnoj razini potvrđen kao odlična praksa koja garantira kvalitetu i sigurnost u segmentu pripreme hranom i kao takav najbolji je dokaz o kvaliteti hotelske usluge. Sad je bitno da se nastavi održavanje samog sustava učinkovitim.

HACCP studija; hotel; ugostiteljstvo

nije evidentirano

engleski

Example of HACCP studies in the restaurant of the Šibensko-kninske county

nije evidentirano

HACCP studies; hotel; catering

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

01.04.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Zdravstveno veleučilište

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija