Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova (CROSBI ID 198840)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Kalić, Goran ; Baban, Mirjana Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova / Quality of chicken carcass and meat of Croatian hen breed from organic fattening // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 5; 372-375

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Kalić, Goran ; Baban, Mirjana

hrvatski

Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova

Sažetak Istraživana je kvaliteta pilećih trupova i mesa od po 18 pilića hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) porijeklom iz ekološkoga i konvencionalnoga tova. Pilići iz ekološke skupine hranjeni su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Obje analizirane skupine pilića tovljene su tijekom 98 dana. Prosječna završna tjelesna masa pilića iz ekološkoga tova bila je 0, 769 ± 0, 06 kg, a iz konvencionalnoga tova 0, 883 ± 0, 14 kg, dok je prosječna masa obrađenih pilećih trupova bila 0, 528 ± 0, 05 kg (ekološka skupina) i 0, 605 ± 0, 10 kg (konvencionalna skupina). Trupovi pilića iz ekološkoga tova imali su značajno (p<0, 05) veći udio prsa (17, 94 %) u odnosu na trupove pilića iz konvencionalnoga tova (16, 94 %), dok u pogledu udjela drugih dijelova u trupu, nisu utvrđene značajne razlike (p<0, 05), između analiziranih skupina pilića. Prsa i nadbataci pilića iz ekološkoga tova imali su značajno manji udjel kože, dok u pogledu udjela mišićnog tkiva i kostiju u navedenim dijelovima, nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između pilića iz ekološkoga i konvencionalnoga tova. Meso pilića iz ekološkoga tova, u odnosu na ono pilića iz konvencionalnoga tova, imalo je značajno višu (p<0, 05) pH1 vrijednost (6, 46 : 6, 24), i vrlo značajno nižu (p<0, 01) L* vrijednost (62, 06 : 63, 87), višu a* vrijednost (12, 01 : 9, 79), višu b* vrijednost (19, 64 : 17, 14), manje vode (74, 51 % : 74, 97 %), više sirovih proteina (24, 32 % : 23, 42 %), manje masti (0, 79 % : 1, 37 %) i manje pepela (1, 16 % : 1, 19 %). Ključne riječi: kvaliteta pilećih trupova i mesa, pasmina kokoši hrvatica, ekološki tov

Kvaliteta pilećih trupova i mesa ; pasmina kokoši hrvatica ; ekološki tov

nije evidentirano

engleski

Quality of chicken carcass and meat of Croatian hen breed from organic fattening

Sažetak Istraživana je kvaliteta pilećih trupova i mesa od po 18 pilića hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) porijeklom iz ekološkoga i konvencionalnoga tova. Pilići iz ekološke skupine hranjeni su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Obje analizirane skupine pilića tovljene su tijekom 98 dana. Prosječna završna tjelesna masa pilića iz ekološkoga tova bila je 0, 769 ± 0, 06 kg, a iz konvencionalnoga tova 0, 883 ± 0, 14 kg, dok je prosječna masa obrađenih pilećih trupova bila 0, 528 ± 0, 05 kg (ekološka skupina) i 0, 605 ± 0, 10 kg (konvencionalna skupina). Trupovi pilića iz ekološkoga tova imali su značajno (p<0, 05) veći udio prsa (17, 94 %) u odnosu na trupove pilića iz konvencionalnoga tova (16, 94 %), dok u pogledu udjela drugih dijelova u trupu, nisu utvrđene značajne razlike (p<0, 05), između analiziranih skupina pilića. Prsa i nadbataci pilića iz ekološkoga tova imali su značajno manji udjel kože, dok u pogledu udjela mišićnog tkiva i kostiju u navedenim dijelovima, nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između pilića iz ekološkoga i konvencionalnoga tova. Meso pilića iz ekološkoga tova, u odnosu na ono pilića iz konvencionalnoga tova, imalo je značajno višu (p<0, 05) pH1 vrijednost (6, 46 : 6, 24), i vrlo značajno nižu (p<0, 01) L* vrijednost (62, 06 : 63, 87), višu a* vrijednost (12, 01 : 9, 79), višu b* vrijednost (19, 64 : 17, 14), manje vode (74, 51 % : 74, 97 %), više sirovih proteina (24, 32 % : 23, 42 %), manje masti (0, 79 % : 1, 37 %) i manje pepela (1, 16 % : 1, 19 %). Ključne riječi: kvaliteta pilećih trupova i mesa, pasmina kokoši hrvatica, ekološki tov

The quality of chicken carcasses and meat ; breeds of chickens Hrvatica ; organic fattening

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15 (5)

2013.

372-375

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice