Identifikacija patogena na plodovima breskve nakon toplinskih tretmana (CROSBI ID 381904)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pavić, Sandra
Sever, Zdravka
hrvatski
Identifikacija patogena na plodovima breskve nakon toplinskih tretmana
Breskva je voćka čiji se uzgoj spominje u kineskim pisanim izvorima još u 10. stoljeću prije Krista. Od sredine 20-tog stoljeća zbog stvaranja sorata atraktivnog ploda i bolje mogućnosti čuvanja breskva stječe privredni značaj i ubrzano osvaja nova tržišta. Tijekom skladištenja plodovi breskve su podložni propadanju uslijed pojave bolesti uzrokovanih biotskim i abiotskim čimbenicima. Najznačajniji biotski čimbenik propadanja plodova tijekom skladištenja plodova su fitopatogene gljive. S ciljem smanjenja gubitaka uzrokovanih bolestima plodovi se prije skladištenja izlažu toplinskim tretmanima. Cilj predloženog završnog rada je identificirati vrste gljiva izoliranih sa zaraženih plodova breskve nakon različitih toplinskih tretmana i skladištenja. Očekuje se da će biti determinirano više različitih vrsta gljiva iz nekoliko rodova.
breskva; toplinski tretmani; fitopatogene gljive
nije evidentirano
engleski
Identification of peach pathogens after heat treatments
nije evidentirano
peach; heat treatments; phytopathogenic fungi
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
20.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb