Kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije (CROSBI ID 382117)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Komušar, Ljudevit
Samaržija, Dubravka
hrvatski
Kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije
U ovom radu procjenjena je kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese od vanilije. Uzorci su analizirani tjekom dva mjeseca proizvodnje sladoleda od vanilije u tjednim intervalima. Ukupno je analizirano deset uzoraka sladoledne smjese od vanilije. Udio ukupne suhe tvari, masti, proteina, saharoze i ukupnog šećera u sladolednoj smjesi od vanilije određen je metodom infracrvene spektrometrije, kiselost pH-metrom, dok je mikrobiološkim metodama određena pristnost slijedećeh bakterijskih vrsta: Salmonella, E. coli, sulfitoreducirajuće klostridije i ukupan broj prisutnih bakterija. U sladolednoj smjesi od vanilije udio ukupne suhe tvari, masti, proteina, saharoze i ukupnog šećera nisu pokazali statistički značajno odstupanje od zadanih parametara prema recepturi koja je propisana od strane proizvođača tvornice sladoleda Ledo d.d. Prisutnost bakterija Salmonella spp., E. coli, sulfitoreducirajućih klostridija nije utvrđena, a ukupan broj bakterija bio je 700 cfu/g u sladolednoj smjesi od vanilije što odgovara Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice (N.N. 60/02) i Uredbi (EZ) br. 2073/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. studenog o omikrobiološkim kriterijima za prehrambene proizvode i Uredbi komisije (EU) br. 1086/2011 od 27. listopada 2011. godine. uključujući sve izmjene i dopune. Dobivenim rezultatima utvrđena je visoka razina kemijske i mikrobiološke kvalitete sladoledne smjese od vanilije.
sladoledna smjesa; kemijske analize; mikrobiološke analize
nije evidentirano
engleski
Chemical and microbiological quality of ice cream blend in production of vanilla ice cream
nije evidentirano
ice cream blend; chemical analysis; microbiological analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
27.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb