Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije (CROSBI ID 382117)

Ocjenski rad | diplomski rad

Komušar, Ljudevit Kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije / Samaržija, Dubravka (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Komušar, Ljudevit

Samaržija, Dubravka

hrvatski

Kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije

U ovom radu procjenjena je kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese od vanilije. Uzorci su analizirani tjekom dva mjeseca proizvodnje sladoleda od vanilije u tjednim intervalima. Ukupno je analizirano deset uzoraka sladoledne smjese od vanilije. Udio ukupne suhe tvari, masti, proteina, saharoze i ukupnog šećera u sladolednoj smjesi od vanilije određen je metodom infracrvene spektrometrije, kiselost pH-metrom, dok je mikrobiološkim metodama određena pristnost slijedećeh bakterijskih vrsta: Salmonella, E. coli, sulfitoreducirajuće klostridije i ukupan broj prisutnih bakterija. U sladolednoj smjesi od vanilije udio ukupne suhe tvari, masti, proteina, saharoze i ukupnog šećera nisu pokazali statistički značajno odstupanje od zadanih parametara prema recepturi koja je propisana od strane proizvođača tvornice sladoleda Ledo d.d. Prisutnost bakterija Salmonella spp., E. coli, sulfitoreducirajućih klostridija nije utvrđena, a ukupan broj bakterija bio je 700 cfu/g u sladolednoj smjesi od vanilije što odgovara Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice (N.N. 60/02) i Uredbi (EZ) br. 2073/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. studenog o omikrobiološkim kriterijima za prehrambene proizvode i Uredbi komisije (EU) br. 1086/2011 od 27. listopada 2011. godine. uključujući sve izmjene i dopune. Dobivenim rezultatima utvrđena je visoka razina kemijske i mikrobiološke kvalitete sladoledne smjese od vanilije.

sladoledna smjesa; kemijske analize; mikrobiološke analize

nije evidentirano

engleski

Chemical and microbiological quality of ice cream blend in production of vanilla ice cream

nije evidentirano

ice cream blend; chemical analysis; microbiological analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

27.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)