Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa (CROSBI ID 199316)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Kaić, Ana ; Kos, Ivica ; Nikšić Božidar
hrvatski
Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa
Uloga mesa u prehrani ljudi je u današnje vrijeme česta tema diskusija. Iako meso ima bez sumnje visoku hranidbenu vrijednost, vrlo često se njegova konzumacija prikazuje kao jednim od najvažnijih čimbenika u prehrani koji negativno utječe na ljudsko zdravlje. Unatoč tome, razvoj i strategije primjene mesa kao funkcionalne hrane pružaju sve više različitih mogućnosti modifikacije pojedinih komponenti u sastavu mesa i mesnih proizvoda. Samim time se stvaraju novi trendovi u prodaji i potrošnji mesa i mesnih proizvoda, a ponuda na tržištu je veća i raznovrsnija. Uvažavajući utvrđene činjenice i teorijske postavke funkcionalne hrane, opisan je razvoj njegova koncepta u Japanu i Europskoj uniji. Nadalje, opisane su strategije korištene u modifikaciji sastava mesa u procesu proizvodnje, načini smanjenja, zamjene ili eliminacije sastojaka nepovoljnih za ljudsko zdravlje i mogućnosti dodavanja sastojaka s funkcionalnim obilježjima.
funkcionalna hrana; meso; strategije
nije evidentirano
engleski
The improvements of nutritionally-functional properties of meat
nije evidentirano
functional foods; meat; strategies
nije evidentirano