Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa (CROSBI ID 199316)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Kaić, Ana ; Kos, Ivica ; Nikšić Božidar Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 3; 476-486

Podaci o odgovornosti

Kaić, Ana ; Kos, Ivica ; Nikšić Božidar

hrvatski

Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa

Uloga mesa u prehrani ljudi je u današnje vrijeme česta tema diskusija. Iako meso ima bez sumnje visoku hranidbenu vrijednost, vrlo često se njegova konzumacija prikazuje kao jednim od najvažnijih čimbenika u prehrani koji negativno utječe na ljudsko zdravlje. Unatoč tome, razvoj i strategije primjene mesa kao funkcionalne hrane pružaju sve više različitih mogućnosti modifikacije pojedinih komponenti u sastavu mesa i mesnih proizvoda. Samim time se stvaraju novi trendovi u prodaji i potrošnji mesa i mesnih proizvoda, a ponuda na tržištu je veća i raznovrsnija. Uvažavajući utvrđene činjenice i teorijske postavke funkcionalne hrane, opisan je razvoj njegova koncepta u Japanu i Europskoj uniji. Nadalje, opisane su strategije korištene u modifikaciji sastava mesa u procesu proizvodnje, načini smanjenja, zamjene ili eliminacije sastojaka nepovoljnih za ljudsko zdravlje i mogućnosti dodavanja sastojaka s funkcionalnim obilježjima.

funkcionalna hrana; meso; strategije

nije evidentirano

engleski

The improvements of nutritionally-functional properties of meat

nije evidentirano

functional foods; meat; strategies

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15 (3)

2013.

476-486

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)