Mechanisms of cellular toxicity induced by polyunsaturated fatty acids – yeast aproach (CROSBI ID 382276)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Andrišić, Luka
Ana Čipak Gašparović
engleski
Mechanisms of cellular toxicity induced by polyunsaturated fatty acids – yeast aproach
Iako su višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA) za većinu organizama, uključujući i čovjeka esencijalne, u određenim uvjetima mogu biti toksične za organizam. Osim poremećaja ravnoteže ω-3 i ω-6 PUFA, koje mogu dovesti do različitih patofizioloških stanja, PUFA su također podložne oksidacijskim oštećenjima koja mogu dovesti do lipidne peroksidacije. Lipidna peroksidacija je uključena u brojne patofiziološke procese u organizmu, te predstavlja opasnost za sve aerobne organizme koji sadrže PUFA. Koristeći model transgenog kvasca (S. cerevisiae) koji proizvodi PUFA, u ovom radu ispitana je uloga procesa β-oksidacije u adaptivnom odgovoru kvasca na prisutnost PUFA. Također napravljena je detaljna analiza promjena koje se dešavaju u metabolizmu glicerofosfolipida i triacilglicerida tijekom adaptacije kvasca na prisutnost PUFA. U konačnici, identificirani su pojedini geni koji sudjeluju u adaptivnom odgovoru stanica kvasca na uvjete oksidacijskog stresa u prisutnosti PUFA.
PUFA; lipids; lipid species; oxidative stress; β-oxidation; ROS; adaptation; antioxidative defence
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
163
22.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Sveučilište u Dubrovniku; Institut Ruđer Bošković
Osijek, Dubrovnik, Zagreb