Uporaba fortificirane psenice u hrani- utjecaj na vaskularnu funkciju (CROSBI ID 604668)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Drenjancevic, Ines
hrvatski
Uporaba fortificirane psenice u hrani- utjecaj na vaskularnu funkciju
Hipertenzija, šećerna bolest i ateroskleroza su bolesti obilježene poremećenom reaktivnošću krvnih žila. Oksidativni stres, prisutan u tim stanjima, je važan modulator funkcije krvnih žila. Poznato je da oksidativni stres vodi smanjenju raspoloživosti NO, utječe na aktivnost enzima ciklooksigenaze (COX) i uzrokuje poremećaj vaskularnog odgovora na različite fiziološke podražaje. Elementi u tragovima, selen (Se) i cink (Zn) su važni dijelovi antioksidativnih enzima i nekih transkripcijskih faktora koji reguliraju transkripciju gena i sintezu bjelančevina. Nedostatak Se i Zn u hrani mogu biti uključeni u početak endotelne disfunkcije, stoga dodatak biofortificirane pšenice u svakodnevnu prehranu može imati koristan zaštitni efekt na krvne žile povećavajući Se i Zn bioraspoloživost. Naši pokusi pokazuju značajne razlike u mehanizmima vaskularnog odgovora na acetilkolin i hipoksiju kod štakora hranjenih hranom s visokim ili niskim Se/Zn sadržajem, kao i promjene izražajnosti mRNA u jetri i koncentracije proteina u krvi nekih izoformi antioksidativnog enzima glutation-peroksidaze. Ovi podaci upućuju na važnost uravnoteženog unosa mikronutrijenata za održavanje vaskularne funkcije.
selen; cink; krvne zile; reaktivnost; oksidativni stres
nije evidentirano
engleski
Use of biofortified wheat in food- the effects on vascular function
nije evidentirano
selenium; zinc; blood vessels; oxidative stres; reactivity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. zbornik sazetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva porizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
predavanje
13.12.2013-13.12.2013
Osijek, Hrvatska