Učinkovitost uporabe 1-MCP-a za održavanje kakvoće ploda jagode poslije berbe (CROSBI ID 382530)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Majić Nosić, Jelena
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Učinkovitost uporabe 1-MCP-a za održavanje kakvoće ploda jagode poslije berbe
Istraživano je djelovanje tretmana 1- metil ciklopropena (1-MCP) na plodovima jagode (Fragaria x ananassa Duch.) sorti Alba i Sonata nakon berbe .Testiranje je izvršeno 1-MCP u koncentraciji od 10, 100, 500 i 1000 ppb uz netretiranu kontrolu. Tretman 1-MCP trajao je 24 sata na temperaturi od 0oC , a plodovi su čuvani 5 dana pri istoj temperaturi i uvjetima normalne atmosfere. Nakon 5 dana čuvanja plodovi su izvađeni na sobnu temperaturu i provedene su standardne analize kakvoće, te senzorička analiza. Plodovi koji su bili izloženi 1-MCP u koncentraciji od 10 ppb imali su bolju čvrstoću u odnosu na plodove kontrole, također plodovi iz ove grupe pokazali su i značajno niži kalo u odnosu na kontrolu. Intenzitet boje plodova koji su tretirani većim koncentracijama 1-MCP bio je manji, a ukupna kiselost veća. Također je došlo do promjene omjera šećera i kiselina. Senzorička analiza pokazala je da najbolje rezultate daju plodovi koji su tretirani 1-MCP u višim koncentracijama tj. 500 i 1000 ppb.
jagoda; tretman 1-MCP; čuvanje ploda
nije evidentirano
engleski
Effectiveness of the 1-MCP usage to maintain quality of strawberry fruit after harvest
nije evidentirano
strawberry; 1-MCP treatment; fruit preservation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
16.12.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb