Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osobinee tla i vinogradarski položaj, preduvjet kloroze vinove loze na karbonatnim tlima Pleševičkog vinogorja (CROSBI ID 199658)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Gluhić, David, Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko Osobinee tla i vinogradarski položaj, preduvjet kloroze vinove loze na karbonatnim tlima Pleševičkog vinogorja // Glasnik zaštite bilja, 6 (2009), 108-115

Podaci o odgovornosti

Gluhić, David, Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko

hrvatski

Osobinee tla i vinogradarski položaj, preduvjet kloroze vinove loze na karbonatnim tlima Pleševičkog vinogorja

Uzgoj vinove loze na području Pleševičkog vinogorja stoljetna je tradicija. Jedna od zastupljenijih bijelih sorata je Sauvignon bijeli, koji na odabranim položajima Pleševičkog vinogorja postiže vrhunsku kvalitetu. Međutim, na velikom dijelu Pleševičkog vinogorja nalaze se karbonatna bezstrukturna ria, praškasto ilovaste do praškasto glinasto teksture, sa vrlo malim kapacitetom za zrak. Zbog svega navednog česte su pojave kloroza i nekroza te potpunog propadanja trsova, pa je cilj rada utvrditi razloge ovih pojava. Istraživanja su provedena tijekom 2006. godine na 4 vinogradarka položaja: Šipkovica, Veselnica, Klemenka te Borička, na sorti Sauvignon bijeli. Kemijska svojstva i biljno hranidbeni kapacitet tla određeni su ispod zdravih i klorotičnih trsova standardnim analitičkim postupcima, a dobiveni rezultati podvrgnuti su statističkoj obradi. Na temelju rezultata istraživanja nije utvrđen signifikantan utjecaj količine ukupnih karbonata i fiziološki aktivnog vapna na pojavu kloroze vinove laze. Količine ukupnih karbonata u tlu zdravih trsova kretale su se u rangu od 77, 04-46, 64%, dok je u tlu klorotičnih trsova utvrđeno 27, 2-47, 38%. S1ična dinamika zamijećena je i kod količine fiziološki aktivnog vapna u tlu: zdravi trsovi 74, 75-34, 50%, klorotični 76, 25-33, 75%. Iako se u literaturi navodi, da povećana gnojidba tla kalijem može smanjiti intenzitet kloroze, u ovom istraživanju te tvrdnje nisu potvrđene. Na vinogradarskom položaju Veselnica klorotični trsovi pojavljivali su se i pri količini od 38-80 mg/100 g tla K2O u tlu. Multifaktorijelnom analizom parametara CaCO3, CaO, P2O5 i K2O utvrđeno je da ne postoji statistički opravdana interakcija između faktora lokacija i klorotični trsovi. Utvrđeni rezultati upućuju na višegodišnja dodatna multidisciplinarana istraživanja, čije provođenje je već započelo.

vinova loza; kloroza; sorta

nije evidentirano

engleski

Soil properties and vineyard site, precondition for chlorosis on calcareous soils of Pleševica wine region

nije evidentirano

grapevine; chlorosis; sort

nije evidentirano

Podaci o izdanju

6

2009.

108-115

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)