Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma (CROSBI ID 604914)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan Zvonko ; Kovačević, Josip Kovačević Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma // 3.Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.). Osijek: Grafika Osijek, 2013. str. 37-38

Podaci o odgovornosti

Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan Zvonko ; Kovačević, Josip Kovačević

hrvatski

Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma

Posljednjih godina u svijetu raste interes za korištenjem golozrnog ječma u ljudskoj ishrani i industrijskoj preradi. Golozrni ječam predstavlja bogat izvor razgradljivih biljnih vlakana (prvenstveno β-glukana), koji povoljno utječu na ljudsko zdravlje. β-glukani ječma su dobar osnov za zasnivanje proizvodnje funkcionalne hrane, koja se razvija i ostvaruje visoku cijenu na svjetskom tržištu. Golozrni ječam se može koristiti bez obrade (ljuštenja) nakon žetve i ima mogućnost šire namjene, naročito u ishrani ljudi i stoke. Kod ovog ječma se može koristiti ista oprema za meljavu kao i kod pšenica i na taj način dobiti brašno ili prekrupa koja se može koristiti u ishrani svinja mlađe uzgojne dobi. Ječam se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i alkohola jer daje kvalitetan slad koji se koristi i u pekarskoj, konditorskoj i drugim industrijama. Mogućnost slađenja i proizvodnja sladnog brašna od golozrnog ječma dodatno proširuje njegovu primjenu. Potencijal golozrnog ječma kao ratarske kulture očituje se i u ekološkoj i organskoj proizvodnji hrane. U RH nema tradicije uzgoja golozrnog ječma, te još uvijek nije prepoznata i iskorištena mogućnost veće namjenske primjene u prehrambenoj industriji. Navedeno ukazuje na opravdanost poticanja proizvodnje golozrnog ječma u cilju stvaranja inovacija, adekvatne i optimizirane tehnologije proizvodnje, kao i sorte kojima bi proizvođači mogli ostvariti najbolje rezultate uroda zrna uz adekvatnu namjensku kvalitetu.

golozrni ječam; ishrana; sorta

nije evidentirano

engleski

Breeding, use and production of hulless barley

nije evidentirano

hulless; barley; food; variety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

37-38.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3.Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Gordana Kralik

Osijek: Grafika Osijek

978-953-7871-18-5

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

predavanje

13.12.2013-13.12.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija