Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma (CROSBI ID 604914)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan Zvonko ; Kovačević, Josip Kovačević
hrvatski
Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma
Posljednjih godina u svijetu raste interes za korištenjem golozrnog ječma u ljudskoj ishrani i industrijskoj preradi. Golozrni ječam predstavlja bogat izvor razgradljivih biljnih vlakana (prvenstveno β-glukana), koji povoljno utječu na ljudsko zdravlje. β-glukani ječma su dobar osnov za zasnivanje proizvodnje funkcionalne hrane, koja se razvija i ostvaruje visoku cijenu na svjetskom tržištu. Golozrni ječam se može koristiti bez obrade (ljuštenja) nakon žetve i ima mogućnost šire namjene, naročito u ishrani ljudi i stoke. Kod ovog ječma se može koristiti ista oprema za meljavu kao i kod pšenica i na taj način dobiti brašno ili prekrupa koja se može koristiti u ishrani svinja mlađe uzgojne dobi. Ječam se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i alkohola jer daje kvalitetan slad koji se koristi i u pekarskoj, konditorskoj i drugim industrijama. Mogućnost slađenja i proizvodnja sladnog brašna od golozrnog ječma dodatno proširuje njegovu primjenu. Potencijal golozrnog ječma kao ratarske kulture očituje se i u ekološkoj i organskoj proizvodnji hrane. U RH nema tradicije uzgoja golozrnog ječma, te još uvijek nije prepoznata i iskorištena mogućnost veće namjenske primjene u prehrambenoj industriji. Navedeno ukazuje na opravdanost poticanja proizvodnje golozrnog ječma u cilju stvaranja inovacija, adekvatne i optimizirane tehnologije proizvodnje, kao i sorte kojima bi proizvođači mogli ostvariti najbolje rezultate uroda zrna uz adekvatnu namjensku kvalitetu.
golozrni ječam; ishrana; sorta
nije evidentirano
engleski
Breeding, use and production of hulless barley
nije evidentirano
hulless; barley; food; variety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
37-38.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3.Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Gordana Kralik
Osijek: Grafika Osijek
978-953-7871-18-5
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
predavanje
13.12.2013-13.12.2013
Osijek, Hrvatska