Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane (CROSBI ID 605708)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Zdunić, Zvonimir ; Sudarić, Aleksandra ; Kovačević, Josip ; Lalić Alojzije ; Šimić, Domagoj ; Tucak, Marijana ; Dvojković, Krešimir ; Marić, Sonja
hrvatski
Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane
Oplemenjivanje ratarskog bilja posebna je znanstvena disciplina koja obuhvaća osnovna načela, metode i tehnike dobivanja genetski poboljšanih kultivara sukladno zahtijevima tržišta. Oplemenjivački rad je dugotrajan proces akumulacije poželjnih gena za važna agronomska svojstva u jednom genotipu koji, će, ovisno o okolinskim uvjetima i primijenjenim agrotehničkim mjerama, doprinijeti povećanju uroda i/ili kakvoće u njegovoj namjeni, te stabilnosti važnih gospodarski svojstava u uvjetima biotskog i abiotskog stresa. Genetsko poboljšanje uroda i kakvoće zrna ratarskog bilja doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje, povećanju iskoristivosti zrna u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, te očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Poljoprivredni institut Osijek ima dugogodišnju tradiciju rada na području genetike, oplemenjivanja i sjemenarstva poljoprivrednih kultura što je rezultiralo stvaranjem brojnih kultivara. Stvoreni sortiment visokih gospodarskih svojstava doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje te indirektno povećanju kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda.
oplemenjivanje; ratarske kulture; kultivar; proizvodnja; hrana
nije evidentirano
engleski
Contribution of arable crops breeding to production of high quality and safe food
Oplemenjivanje ratarskog bilja posebna je znanstvena disciplina koja obuhvaća osnovna načela, metode i tehnike dobivanja genetski poboljšanih kultivara sukladno zahtijevima tržišta. Oplemenjivački rad je dugotrajan proces akumulacije poželjnih gena za važna agronomska svojstva u jednom genotipu koji, će, ovisno o okolinskim uvjetima i primijenjenim agrotehničkim mjerama, doprinijeti povećanju uroda i/ili kakvoće u njegovoj namjeni, te stabilnosti važnih gospodarski svojstava u uvjetima biotskog i abiotskog stresa. Genetsko poboljšanje uroda i kakvoće zrna ratarskog bilja doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje, povećanju iskoristivosti zrna u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, te očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Poljoprivredni institut Osijek ima dugogodišnju tradiciju rada na području genetike, oplemenjivanja i sjemenarstva poljoprivrednih kultura što je rezultiralo stvaranjem brojnih kultivara. Stvoreni sortiment visokih gospodarskih svojstava doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje te indirektno povećanju kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda.
breeding; arable crops; cultivar; production; food
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
23-24.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-99-4
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
predavanje
13.12.2011-13.12.2011
Osijek, Hrvatska