Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane (CROSBI ID 605708)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Zdunić, Zvonimir ; Sudarić, Aleksandra ; Kovačević, Josip ; Lalić Alojzije ; Šimić, Domagoj ; Tucak, Marijana ; Dvojković, Krešimir ; Marić, Sonja Contribution of arable crops breeding to production of high quality and safe food / Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane // Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 23-24

Podaci o odgovornosti

Zdunić, Zvonimir ; Sudarić, Aleksandra ; Kovačević, Josip ; Lalić Alojzije ; Šimić, Domagoj ; Tucak, Marijana ; Dvojković, Krešimir ; Marić, Sonja

hrvatski

Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane

Oplemenjivanje ratarskog bilja posebna je znanstvena disciplina koja obuhvaća osnovna načela, metode i tehnike dobivanja genetski poboljšanih kultivara sukladno zahtijevima tržišta. Oplemenjivački rad je dugotrajan proces akumulacije poželjnih gena za važna agronomska svojstva u jednom genotipu koji, će, ovisno o okolinskim uvjetima i primijenjenim agrotehničkim mjerama, doprinijeti povećanju uroda i/ili kakvoće u njegovoj namjeni, te stabilnosti važnih gospodarski svojstava u uvjetima biotskog i abiotskog stresa. Genetsko poboljšanje uroda i kakvoće zrna ratarskog bilja doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje, povećanju iskoristivosti zrna u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, te očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Poljoprivredni institut Osijek ima dugogodišnju tradiciju rada na području genetike, oplemenjivanja i sjemenarstva poljoprivrednih kultura što je rezultiralo stvaranjem brojnih kultivara. Stvoreni sortiment visokih gospodarskih svojstava doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje te indirektno povećanju kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda.

oplemenjivanje; ratarske kulture; kultivar; proizvodnja; hrana

nije evidentirano

engleski

Contribution of arable crops breeding to production of high quality and safe food

Oplemenjivanje ratarskog bilja posebna je znanstvena disciplina koja obuhvaća osnovna načela, metode i tehnike dobivanja genetski poboljšanih kultivara sukladno zahtijevima tržišta. Oplemenjivački rad je dugotrajan proces akumulacije poželjnih gena za važna agronomska svojstva u jednom genotipu koji, će, ovisno o okolinskim uvjetima i primijenjenim agrotehničkim mjerama, doprinijeti povećanju uroda i/ili kakvoće u njegovoj namjeni, te stabilnosti važnih gospodarski svojstava u uvjetima biotskog i abiotskog stresa. Genetsko poboljšanje uroda i kakvoće zrna ratarskog bilja doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje, povećanju iskoristivosti zrna u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, te očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Poljoprivredni institut Osijek ima dugogodišnju tradiciju rada na području genetike, oplemenjivanja i sjemenarstva poljoprivrednih kultura što je rezultiralo stvaranjem brojnih kultivara. Stvoreni sortiment visokih gospodarskih svojstava doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje te indirektno povećanju kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda.

breeding; arable crops; cultivar; production; food

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

23-24.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Kralik, Gordana

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-99-4

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

predavanje

13.12.2011-13.12.2011

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)