ODREĐIVANJE MELATONINA U RAZLIČITIM SORTAMA VIŠNJE (CROSBI ID 383466)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vaško, Marija
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
ODREĐIVANJE MELATONINA U RAZLIČITIM SORTAMA VIŠNJE
Različite sorte višnje u svom kemijskom sastavu sadrže brojne biološki aktivne spojeve među kojima je vrlo značajan hormon melatonin. Na koncentraciju melatonina u višnjama utječu brojni faktori kao što su: sorta, klimatski uvijeti, genetska predizspozicija, područje uzgoja i sl. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentraciju melatonina u različitim sortama višnje koje su ubrane na području Zadarske županije u fazi tehnološke zrelosti. Određivanje melatonina provedeno je primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije uz uporabu fluorescentnog detektora. Rezultati istraživanja pokazali su najveću koncentraciju melatonina u sortama Oblačinska (ekotip 18) te Rexelle, dok je najmanja koncentracija bila u sorti Oblačinska(ekotip OS).
melatonin; višnja; tekućinska kromatografija
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF MELATONIN IN DIFFERENT VARIETIES OF CHERRIES
nije evidentirano
melatonin; sour cherry; liquid chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
01.01.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb